Het Association of Tennis Professionals (ATP) gaat onderzoek doen naar de beschuldigingen van mishandeling van tennisser Alexander Zverev. De professionele atleet juicht dit zelf toe, omdat hij het als een kans ziet om zijn naam te zuiveren. De Duitse topsporter wordt er al maandenlang van verdacht zijn ex-vriendin Olga Sharypova fysiek en geestelijk te hebben mishandeld. Maar wat doen zulke beschuldigingen met de reputatie van een bekend persoon? En kan een bekend persoon zijn reputatie nog herstellen?

Effecten 

Beschuldigingen kunnen een grote impact hebben op de reputatie van een persoon, zeker als hij of zij bekend is, weet reputatie-expert Frank Peters van Virtus Communications.

“Een beschuldiging van een persoon met een ernstige aantijging kan hele grote impact hebben op de reputatie van de persoon, helemaal een bekend persoon. In dit social media tijdperk neemt de buitenwereld framing voor zijn rekening. Binnen één tot twee dagen heeft er vaak een volstrekt negatieve beeldvorming plaatsgevonden rondom dit soort beschuldigingen. De natuurlijke reactie is bijna altijd ontkennen of stil houden.” Dit werkt vaak averechts en is volgens Peters ook niet de juiste strategie.

De juiste strategie toepassen

Alexander Zverev koos zelf om de beschuldigingen niet stil te houden. De tennisser vroeg zelf aan de ATP (Association of Tennis Professionals) al maandenlang om een onderzoek te doen naar de beschuldigingen. Dit is een goede strategie volgens Frank: “Heel vaak is de beste strategie om zelf naar buiten te komen met de beschuldigingen. In zo’n situatie is het zaak om heel snel op te staan, je positie te laten zien en leiderschap te tonen. Dat noem je ook wel ‘stealing thunder’.” Met deze strategie zal de beschuldigde geloofwaardiger en eerlijker overkomen voor de buitenwereld, iets wat een beschuldigd persoon kan gebruiken om reputatieschade te minimaliseren.

Reputatieherstel

Uiteindelijk is de manier waarop je het nieuws zelf naar buiten brengt als beschuldigde slechts de eerste stap in proces naar reputatieherstel vindt de reputatie-expert. Maar ook als iemand onschuldig is bewezen, is het nog niet gezegd dat de reputatie hersteld is legt de expert uit:

“Of een reputatie echt valt te herstellen is altijd een dilemma. Waar rook is, daar is vuur. Zelfs als de persoon onschuldig blijkt te zijn, zullen mensen vaak toch denken: er hangen problemen rond die persoon. Maar eigenlijk is de enige weg naar het terugwinnen van vertrouwen door op de eerste plaats eerlijk en open te zijn. Je zult je moeten laten objectiveren door middel van een onderzoek dat uitwijst dat de persoon onschuldig is en daarmee naar buiten te komen.”

“In principe is reputatie niets anders dan de verwachtingen kennen van jouw omgeving. Aan die verwachtingen moet je zien te voldoen. Als je niet aan die verwachtingen voldoet, dan raak je het vertrouwen van de publieke opinie kwijt en ontstaat er een inbreuk op de reputatie. Met de juiste strategie zul je een begin maken aan het terugwinnen van vertrouwen. Daarna zul je er dag in dag uit voor moeten zorgen dat je voldoet aan de verwachtingen die mensen van je hebben.” Sluit Frank  Peters af.