Ruim 300 studenten vallen buiten de boot bij het ontvangen van een coronacompensatie. Volgens Ama Boahene van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is dit oneerlijk. De vakbond eist dat het kabinet de regeling verruimt.

Studenten die voor 31 augustus 2021 zijn afgestudeerd, ontvangen 535 euro voor extra kosten door studievertraging vanwege corona. Studenten die verder uitlopen en na 31 augustus afstuderen, hebben geen recht op deze compensatie. Ook niet als deze studenten zelf geen schuld hebben aan de vertraging, omdat ze bijvoorbeeld geen stage konden lopen of omdat hun scriptie niet op tijd is nagekeken.

Meldpunt

De Landelijke Studenten Vakbond opende deze zomer een meldpunt. Waarbij ruim 300 studenten zich hebben gemeld. Het gaat in de meeste gevallen om een te lange vertraging van enkele weken of zelfs dagen.

Studenten hebben de overheidssteun hard nodig. ‘’Als student heb je sowieso een kwetsbare financiële positie, je moet vaak veel geld lenen om überhaupt rond te kopen’’, vertelt Boahene.

‘’Daarnaast zijn veel studenten hun bijbaantje verloren tijdens de coronacrisis, of hebben ze studievertraging opgelopen, daardoor zijn de kosten enorm gestegen en moeten de studenten nog meer lenen’’, legt Boahene uit. Een bedrag van 535 euro kan dus veel betekenen voor die studenten vindt ze.

Kamervragen

De LSVb wil dat de studenten die in het eerste semester van het nieuwe studiejaar, voor januari 2021, afstuderen ook de 535 euro compensatie krijgen. De studentenvakbond is al een aantal keer in gesprek geweest met het ministerie van onderwijs, maar tot nog toe was dat zonder succes. Er zijn ook kamervragen gesteld over de kwestie, door de SP. ‘’We hopen dat meer partijen dat gaan doen, en dat die druk vanuit de tweede kamer kan leiden tot een verruiming’’, vertelt Boahene.