De Nederlandse handbalvrouwen verslaan na de zware Olympische Spelen van dit jaar Wit-Rusland met 38-27. Het thuispubliek in het Almere Topsportcentrum kijkt toe hoe de Dames de eerste EK-kwalificatie in de wacht slepen. Angela Malestein, die 8 doelpunten maakte, liet na afloop weten dat het altijd leuk is om voor thuispubliek te spelen. “We spelen allemaal in het buitenland, dus om dan terug te komen en dan voor  zo’n volle oranje hal te spelen, is het leukste wat er is.”

Nederland begint de wedstrijd met een twee minuten straf voor Danick Snelder, waardoor de Nederlandse handballers vroeg op een lichte achterstand komen. Ook is het in de beginfase wennen voor de vrouwen door de nieuwe speelstijl die de pas aangetreden bondscoach Monique Tijsterman probeert door te voeren. Ze wil met het team in de verdediging offensief spelen, iets wat de dames niet gewend zijn. Na de straf van Snelder maakt ze twee doelpunten, die samen met de doelpunten van de hoekspelers Nederland op voorsprong brengt. Deze omwenteling rond de vijfde minuut kan nog wel eens belangrijk zijn voor het verloop van de wedstrijd.

In de tweede helft breidt Nederland de voorsprong verder uit door onder andere een sterk spelende Snelder, die in de tweede helft goed is voor 5 doelpunten. De wedstrijd is beslist als Iryna Mokat van het veld wordt gestuurd. Ze krijgt een rode kaart voor het geven van een elleboogstoot aan de Nederlandse Snelder.

Uitproberen

De keeper van de damesselectie, Tess Wester, vindt de winst belangrijk, maar ziet ook het belang in speeltijd voor iedereen. Na de Olympische Spelen is oud-bondscoach Emmanuel Mayonnade vertrokken en is Monique Tijsterman nu interim-bondscoach. “Ik denk dat ze het slim aanpakt door iedereen te laten spelen, ik ga daarom ook graag even wisselen om andere keepers ook te laten spelen.”

Tess probeert op de foto gaan met haar jonge fans Nieuwsredactie: Tycho van Dorsselaer

De volgende wedstrijd voor de handbalvrouwen is op zondag, ze spelen uit tegen Griekenland. Op papier is Nederland sterker dan Nederland; Griekenland kwalificeerde zich nog nooit voor het Europees Kampioenschap. Door de mogelijk zwakke tegenstander wil Tijsterman jonge spelers uitproberen. Ze neemt Tamara Haggerty, Kelly Vollebregt en keepster Yara ten Holte mee. Ze neemt de jongelingen mee in plaats van de ervaren keepster Tess Wester en opbouwspeelsters Kelly Dulfer en Inger Smits. De wedstrijd daarna spelen zij pas in het volgend jaar tegen Duitsland.