Langeafstandloopster Sifan Hassan (28) maakt kans om Europees atlete van het jaar te worden. De Nederlands- Ethiopische atlete veroverde op de Olympische Spelen van Tokio drie medailles, waarvan twee keer goud.  Ze werd olympisch kampioen op de 5000 en 10.000 meter en pakte brons op de 1500 meter.

Uitzonderlijk
Hassans prestaties worden als uitzonderlijk gezien. Geen enkele atleet heeft eerder deze drie afstanden gecombineerd op een kampioenschap. Daarnaast heeft zij bij alle drie een medaille gehaald. Ze presteerde ook goed tijdens andere wedstrijden. Ze heeft een van de snelste tijden ooit gelopen op de Engelse mijl in Brussel. Dit deed ze in 4:14.46 minuten. Ook heeft ze het wereldrecord verbroken op de 10.000 meter in Hengelo, al werd het record vervolgens weer verbroken door Letesenbet Gidey.

Hassan is al een paar keer eerder genomineerd voor Europese atlete van het jaar maar heeft deze nog niet gewonnen. Na haar prestaties op de Olympische Spelen is de verwachting dat zij nu wel wint. Esther Singendonk, woordvoerster van Atletiekunie, voegt toe: “Ze kunnen niet om haar heen. Wat zij heeft gedaan is nog nooit geëvenaard.” De atlete van het jaar wordt door de Europese Atletiekbond op 16 oktober bekend gemaakt. De huldiging vindt plaats in het Zwitserse Lausanne tijdens de prijsuitreiking van de Golden Tracks voor mannen.

De laatste Nederlandse vrouw die deze prijs heeft gewonnen is Daphne Schippers. Zij werd in 2015 benoemd tot Europees atlete van het jaar. Naast Sifan Hassan heeft ook de Nederlandse hordeloopster Femke Bol een nominatie te pakken, zij valt binnen de categorie talent van het jaar.