Het is kwart over zeven en er zitten een aantal bezoekers in de boekenwinkel te wachten. Midden in de winkel, tussen de boekenkasten zijn tafels neergezet waar de bezoekers aan zitten. Het publiek bestaat voornamelijk uit oudere mensen die rustig met elkaar zitten te babbelen. Om half acht komen Harold Hamersma en zijn vrouw Karin binnen, ze nemen plaats aan een hoge tafel. Meneer Hamersma wordt enkele vragen gesteld en begint de bezoekers te vertellen over zijn boek, zijn moeder en hoe zijn liefde voor schrijven en wijn ontwikkelde. “Als kind had ik al een soort fetisj voor pennen en papier en als ik ergens naar toe ga moet ik altijd mijn signeerpen op zak hebben. Ik wilde schrijver worden en ben gaan schrijven over mijn interesse; wijn maar voor hetzelfde geld was ik gegrepen door postzegels of modeltreinen.”

Meneer en mevrouw Hamersma kwamen dinsdagavond op bezoek bij boekenwinkel Dekker van de Vegt in Nijmegen. Het echtpaar staat bekend om hun columns over eten en wijn in Het Parool en het AD. De bezoekers konden genieten van drie gerechten gebaseerd op de recepten van mevrouw Hamersma en kregen daar een bijpassende wijn bij, gekozen door meneer Hamersma.

Het eerste gerecht is mulligatawny, een curryachtige kippensoep met veel kruiden. Hierbij wordt een witte wijn van de Viognier Druif gecombineerd. Het publiek smikkelt de soep stilletjes op, terwijl meneer Hamersma vertelt over de wijn. “Deze wijn heeft hinten van abrikoos, ananas en gember. Door zijn fruitige karakter is de wijn goed te combineren met Aziatisch eten en dus ook met de currysoep”. De druif waarmee de wijn gemaakt wordt groeide vroeger alleen in de Rhônevallei in Noord-Frankrijk, maar wordt nu ook in Zwitserland en buiten Europa gekweekt. Meneer Hamersma: “Eigenlijk moet je als je soep eet, geen wijn erbij drinken, maar omdat dit een stevige maaltijdsoep is kan het wel.”

Vervolgens krijgt het publiek gerookte makreel met appel en peterselie en dit wordt gecombineerd met een Grauburgunder, ook wel Pinot Gris genoemd. Dat is een Duitse wijn met een rokerige smaak, die daardoor erg goed bij de makreel past. Daarbij heeft de wijn genoeg zuur om het vet te neutraliseren. “In dit geval maken de wijn en het eten elkaar lekkerder. Zoiets komt niet vaak voor”, aldus meneer Hamersma.

Het laatste gerecht die de bezoekers krijgen is een paddenstoelenlasagne met pesto, die door vriendenkring van het echtpaar omgedoopt is tot lasagne kapsalon. Gecombineerd met een rode wijn gemaakt van de Barbera Druif, die alleen groeit in het noordwesten van Italië. “Paddenstoelen en wijn combineren altijd erg goed omdat het beide enigszins aardse smaken hebben.” Als laatste nog dé ultieme tip van meneer Hamersma: “What grows together, goes together.”