Na anderhalf jaar zonder marathons organiseert Eindhoven komend weekend de eerste grote marathon in Nederland sinds corona. De anderhalvemeterregel is van de baan waardoor het tweedaagse sportevenement door kan gaan. Het evenement moet een stimulans zijn om mensen meer te laten bewegen. 

In totaal doen er zo’n 18.000 deelnemers mee aan de hardlooprace. Dat is een stuk minder dan in 2019, toen er zo’n 23.000 mensen meeliepen. Volgens Mario Kadiks, CEO van organisator Golazo is dit absoluut geen tegenvaller. “Veel mensen hebben gewacht met inschrijven omdat we tot 20 september geen groen licht hadden om de marathon te organiseren. Op 20 september stond de teller nog maar op 13.000, wij zijn dus ontzettend blij met dit aantal”, vertelt Mario.

Een vitale toekomstvisie

Een belangrijk doel van de marathon is mensen aan het bewegen krijgen. In samenwerking met de gemeenten werkt Marathon Eindhoven aan een visie voor het stimuleren van (meer) beweging. “We willen mensen ertoe zetten minstens dertig minuten per dag te bewegen”, zegt Kadiks. “Beweging is een ontzettend belangrijke bouwsteen voor een vitale samenleving.”

Een aantal onderdelen van het sportweekend draagt bij aan deze visie. Zo staat er zaterdag een wandeltocht op het programma en vindt de Your Marathon Challenge plaats. Voor deze challenge loopt iedere deelnemer voorafgaand aan de marathon in totaal 41 kilometer. Op zaterdag 9 oktober lopen zij hun laatste 1,195 kilometer en krijgen ze net als alle andere duizenden hardlopers een medaille na het passeren van de finishboog. 

Speerlopers

De 37ste editie van de Marathon Eindhoven telt een aantal speerlopers onder wie de Kenianen Martin Kosgey, Bernard Kipkemoi en Silas Too.  Het parcoursrecord van deze marathon dateert uit 2012, toen de Keniaan Dickson Chumba een tijd van 2.05,46 neerzette. Race director Marc Corstjens sluit een verbetering in de toekomst niet uit: “Misschien gebeurt het zondag wel. De lopers zijn  goed voorbereid.”

De marathon wordt beschouwd als sportbeoefening. Hierdoor heeft geen van de deelnemers, noch toeschouwers een QR-code als toegangsbewijs nodig.