Journalisten Maria Ressa en Dmitri Muratov hebben de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. De Filipijnse en de Rus hebben de prijs gewonnen omdat zij zich volgens het Nobelcomité hard hebben gemaakt voor vrijheid van meningsuiting in hun eigen land. Die staat namelijk onder druk in Rusland en de Filipijnen. Rusland staat op de World Press Freedom Index 2021 op plek 150 en de Filipijnen op plek 138.
De Nationale Vereniging van Journalisten (NVJ) en Reporters Without Borders (RSF) zijn blij met deze uitkomst.

“Het is een waardevol signaal en prachtig dat zo een belangrijke, prestigieuze en wereldberoemde onderscheiding wordt toegekend aan de journalistiek in het algemeen en twee journalisten in het bijzonder”, zegt Paul Teixeira, secretaris bij NVJ, weten. Anderzijds heeft hij er een dubbel gevoel over. “Het is heel erg spijtig dat het überhaupt nodig is. Het liefst zouden we willen dat alle journalisten wereldwijd hun werk in complete vrijheid zouden kunnen doen, zonder enige inmenging of bedreigingen.”

Pauline Adès-Mével, hoofd van publicatie bij RSF, laat in een persbericht weten dat RSF verheugd is dat de Nobelprijs voor de Vrede 2021 is toegekend aan twee prominente en moedige journalisten. Volgens RSF is dit een eerbetoon aan iedereen die onvermoeibaar werkt aan vrije en onafhankelijke journalistiek. Algemeen secretaris, Christophe Deloire vindt het “een krachtige boodschap in een tijd waarin democratieën worden ondermijnd door de verspreiding van nepnieuws en haat zaaiende taal.”

Volgens Teixeira is het heel belangrijk om aandacht te blijven vragen voor persveiligheid. “We zien dat de aard van de bedreigingen steeds heftiger en ernstiger worden. We praten tegenwoordig niet meer over een scheldpartij, maar over stalken, bedreigen en in het geval van Peter R. de Vries zelfs tot moord.” NVJ hoopt dat de jongere generatie journalisten zich daardoor niet laat afschrikken. De functie van journalistiek is volgens Teixeira namelijk bijzonder belangrijk. “Journalisten hebben de plicht om alles wat er speelt in de maatschappij zeer kritisch te volgen en waar nodig te berichten daarover. Zodra je wordt belemmerd daarin, betekent dat domweg dat er zaken onbelicht blijven.”

“In een ideale wereld zou het totaal overbodig zijn, want dan zou persvrijheid en persveiligheid niet in twijfel getrokken moeten worden of aangevallen moeten worden”, aldus Teixeira.

De laatste keer dat een journalist de Nobelprijs voor de Vrede won was in 1935, de prijs ging naar de Duitse journalist Carl von Ossietzky.