Het wereldwijde chiptekort bij autofabrikanten zorgt voor een daling van 26% in productie van auto’s blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit chiptekort is ontstaan door een steeds grotere vraag naar chips die worden gebruikt in telefoons en spelcomputers. Deze chips worden ook in auto’s gebruikt voor bijvoorbeeld de aansturing van knipperlichten. Hierdoor ontstaat een grotere vraag naar de chips terwijl hier geen aanbod voor is. Waardoor de prijs zal stijgen 

 

Fabrieken in Nederland hebben de productie van vervoersmiddelen tijdelijk moeten verminderen. Waaronder VDL Nedcar in het Limburgse Born. Econoom Rico Luman, werkzaam bij de ING: ‘’We zien dat de tekorten van chips aanhouden waardoor er ook een golf van onderbreking was met produceren van auto’s. Het uitbreiden van de chip productie kost veel tijd. Hierdoor neemt de vraag heel erg toe. Wat je daardoor ziet is dat de prijs van de chips stijgt en daarmee stijgt de prijs van auto’s dus ook.’’ Dit maakt het voor mensen die een auto willen kopen lastiger om goedkoop een auto aan te schaffen.