Van e-waste inzamelen met de klas tot het voorlezen van duurzame boeken. Vandaag is het de dag van de duurzaamheid in het onderwijs. Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie.

‘’In het onderwijs is aandacht voor klimaat hard nodig’’,  vertelt projectleider Dag van de Duurzaamheid Ruth Pasternak. De bedoeling is dat overal in het onderwijs aan de slag wordt gegaan met duurzame activiteiten. Dit gebeurt zowel op basisscholen als op middelbare scholen en mbo’s. ‘’Er wordt bijvoorbeeld voorgelezen over duurzame kleding of afval ingezameld, je kunt het zo gek niet bedenken. Als de leraren en leerlingen maar actief bezig zijn met het klimaat’’, legt Pasternak uit.

Volgens Pasternak vraagt de samenleving van morgen om duurzaamheidsvaardigheden die kinderen voor bereiden op de toekomst. Ze vind het jammer dat nog niet alle scholen actief bezig zijn met duurzaam onderwijs. Dit komt volgens haar doordat het belang van duurzaamheid nog niet voldoende erkent wordt in de samenleving en in de politiek. ‘’Het is eigenlijk absurd dat duurzaamheid nog niet standaard in het onderwijspakket zit.’’

Pasternak hoopt dat er van de dertig leerlingen die in een klas zitten, er tenminste één geïnspireerd wordt om meer met duurzaamheid te doen.