Het golftoernooi Dutch Open is dit jaar uitgesteld tot mei volgend jaar. Normaal vindt het toernooi plaats in september, maar door de drukke kalender is het dit jaar opgeschoven. Aan dit toernooi doen in totaal 18 Nederlandse deelnemers mee, waarvan twee jonge talenten. Hoe kan dit aantal zo laag liggen?

De Nederlandse Golf Federatie (NGF) telt in totaal 18.000 leden. Van die 18.000 leden is 5 procent jonger dan 18 jaar. Twan Boerdonk, medewerker sportparticipatie van de jeugd bij NGF, vertelt: “We hebben een onderzoek gehouden onder de jeugd, waaruit blijkt dat de meesten golf inderdaad associëren met oud en rijk. Van dit imago proberen we nu al enige tijd af te komen door de sport hier en daar wat aan te passen.”

De NGF wil golf op een andere manier gaan aanbieden. Zo wil de organisatie ervoor zorgen dat je nier perse lid hoeft te zijn, ben je straks niet meer verplicht 18 holes te doen en gaat er meer in teamverband worden gespeeld. “Golf moet dus spannender, laagdrempeliger en korter worden om het nog aantrekkelijker te maken voor de jeugd”, aldus Boerdonk.

Maarten Voorjans is een 24-jarige amateurgolfer die met alleen maar ouderen speelt. “Mijn tegenspelers zijn meestal begin 40. Ik ervaar dat tijdens het spelen niet zo, want we zijn hier allebei voor hetzelfde doel, namelijk winnen. Natuurlijk vind ik het jammer dat de meeste van mijn leeftijd niet geïnteresseerd zijn in golf, maar ik begrijp het wel. Golf is vergeleken met andere sporten ook een stuk duurder. Alleen een lidmaatschap van de sport zelf kost al snel tussen de 500 en 1000 euro.”

Twan Boerdonk is hard bezig met het interessanter maken van de sport onder jongeren, maar of dat ook lukt is nog even de vraag. “We zijn dit project gestart net voordat corona om de hoek kwam kijken, dus een eerlijk beeld hebben we nog niet. Wel horen we positieve verhalen van de golfclubs die meewerken. Dit bevestigt wel mijn gevoel dat het een succes gaat worden”, aldus Twan.