De Engelse Premier League-club Newcastle United is overgenomen door het Saudische PCP Capital. De hyperambitieuze Saoedi-Arabiërs nemen de club voor 300 miljoen pond (ongeveer 365 miljoen euro) over, aldus diverse Britse media. Achter het investeringsfonds zit de omstreden Saudische kroonprins Mohamed bin Salman, een wereldleider die sinds 2017 wordt beschuldigd van het schenden van mensenrechten. 

Zo heeft de Saudische kroonprins tientallen mensenrechtenactivisten opgesloten en heeft hij de oorlog in Jemen ontketend. Ook nam hij deel aan de Syrische burgeroorlog en wordt hij beschuldigd van de moord op de Saudische journalist Jamal Kashoggi. 

Amnesty International kwam eerder in beweging tegen de overname en wilde dat Newcastle de onderhandelingen staakte. Sacha Desmukh, topman van het Britse Amnesty, liet aan The Guardian weten dat dit een duidelijke vorm van sportswashing is. Sportswashing is de term voor omstreden geldschieters die investeren in de sportwereld om hun mensenrechtenschendingen wit te wassen. 

Amnesty wil dat er stappen worden ondernomen in de landen waar zulke investeerders actief zijn. Persvoorlichter Katy Sheriff zei: ‘’Er moet snel wetgeving komen om zulke misstanden te voorkomen.’’ 

Ook Human Rights Watch wil dat er verandering komt om sportswashing te voorkomen. PR-manager Jan Kooy zegt: ‘’Sport moet geen ruimte bieden om mensenrechten te verdoezelen’’, mede aangezien dit niet de eerste keer is dat dit gebeurt. Kooy: ‘’Dit is voor zowel clubs, supporters als tv-aanbieders een wake-up call.’’ 

Investeerders in het Nederlandse voetbal 

Ook in Nederland zien we de laatste jaren meer overnames van buitenlandse investeerders die niet altijd even succesvol zijn. Voorbeelden van overgenomen clubs zijn FC Den Bosch, Fortuna Sittard, Vitesse en ADO Den Haag. Laatstgenoemde hangt momenteel op de rand van de afgrond na een conflict met de Chinese eigenaar. 

In Nederland is echter geen sprake van sportswashing. Bram Groot, persvoorlichter van de KNVB over betaald voetbal, geeft aan dat een overname zoals die van Newcastle United niet denkbaar is in Nederland. ‘’We hebben met de profclubs een licentieovereenkomst. Dat houdt in dat we willen weten wie de eigenaren zijn, waar ze voor staan en hoe zij aan hun geld komen. Hierdoor zijn overnames zoals deze van Newcastle United niet mogelijk in Nederland.’’