Naar verwachting zullen studenten bij de jaarafrekening in mei, bij moeten betalen voor het gas wat ze gebruiken. Dit komt door de explosieve stijging van gasprijzen. Het voorschot wat zij betalen aan hun huurbaas zal naar alle waarschijnlijkheid niet voldoende zijn om deze stijging te dekken.  

“Studenten gaan uiteindelijk de stijging van de gasprijs betalen,” zegt Nol van Gerven. Hij werkt bij de landelijke studentenvakbond (LSVb), daar is hij specialist studentenhuisvesting. “In de huurcontracten staat vaak een vast bedrag dat studenten als voorschot betalen voor hun gas.” Door een stijging van 80 procent in de gasprijs zal naar alle verwachting de rekening ver boven de voorschotten uitvallen. De studenten zullen het bedrag boven op het voorschot terug moeten betalen aan hun huurbaas. 

Wat zeker niet meehelpt is dat studentenwoning vaak achterstallig onderhouden worden en slecht geïsoleerd zijn. Hierdoor wordt de verwarming vaker opengedraaid; niet heel gunstig als er voor gas de hoogste prijs ooit betaald wordt. Van Gerven: “De helft van de uitwonende studenten leven in dit soort woningen. Met name particulieren studentenhuizen zijn vaak slecht geïsoleerd.” Volgens van Gerven hebben vooral huisbazen met maar een huurpand het geld niet om het goed te laten isoleren.  

De andere helft woont voornamelijk in huizen van woningcoöperaties. Zij hebben meer geluk, want deze woningen zijn over het algemeen beter geïsoleerd. “Die coöperaties hebben vaak meerdere wooncomplexen, wat het makkelijk maakt ze op grote schaal te isoleren. Dit verlaagt de kans dat er op het einde van het jaar extra geld betaalt moet worden voor het gas dat is gebruikt.” Vertelt van Gerven.