Morgen gaat de 34e editie van de Grachtenrace Amsterdam van start. Hier gaan tientallen roeisloepploegen strijden om als snelste 25 kilometer in de grachten van onze hoofdstad af te leggen. De roeiploeg uit Hoogmade genaamd ‘Sloepweesje’ is morgen aanwezig. Wat zijn hun verwachtingen voor de race?

Sloepweesje

In 2016 eindigde de ploeg op de dertiende plek van het klassement, in 2018 schoven ze twee plekjes op naar de elfde plek. In de vorige editie van de race belandde de roeiploeg uit Zuid-Holland op de vierde plaats, in totaal deden er toen 101 ploegen mee. De doelen van dit jaar zijn niet onrealistisch gezien hun eerdere resultaten: “We gaan dit jaar voor een plek in de top 10”, vertelt Joost van de Meer, lid en penningmeester van Sloepweesje. Van de Meer en zijn team trainen wekelijks twee keer voor deze tocht.

Oude traditie

De grachtenrace in Amsterdam is al jarenlang een bekend begrip, de eerste editie vond plaats in 1951. In dit jaar was het echter nog een tocht en was er geen sprake van een race. Sinds 1986 wordt er voor het eerst daadwerkelijk geracet tussen de deelnemende ploegen.

De race kent een aantal opvallende regels. Door de beperkte ruimte in de grachten kunnen de ploegen niet tegelijk starten. De snelste ploegen beginnen als laatste, waardoor de ploegen gedurende de race steeds dichterbij elkaar komen. Naast de zware inspanning moeten de roeiers ook rekening houden met rondvaartboten, die gewoon blijven varen tijdens de race.

Ben je geïnteresseerd in beelden van dit evenement? Houd de Nieuwsredactie dit weekend in de gaten voor een videoverslag.