Naast het vechten is de staredown een belangrijk onderdeel van boksen. De bedoeling daarvan is dat je voorafgaand aan een gevecht je tegenstander zelfverzekerd in de ogen aankijkt. Maar in uitzonderlijke gevallen gaat dit niet door. Zo ook bij het gevecht tussen Tyson Fury en Deontay Wilder vanwege een woordenwisseling afgelopen week. Welke impact heeft dit dan op de wedstrijd zelf?

Denise Nuij, 07-10-2021

“Het idee van een staredown is dat je een kleine mentale zwakte creëert bij je tegenstander. Je hebt er eigenlijk alleen in de eerste ronde profijt van, daarna heb je in de gaten hoe je tegenstander speelt dus dan kan je daarop inspelen”, vertelt Bas Koers, hij is zelf ook bokser en doet regelmatig mee aan wedstrijden. Veel impact heeft het op de gehele wedstrijd dus niet echt. Echter is een staredown wel nuttig voor de media-aandacht: “Soms gaat er wel eens iets mis op het podium, er breekt bijvoorbeeld een gevecht uit. Dat is natuurlijk sensatie wat het publiek wil dus komt het ook sneller in de media.” Dit gebeurde afgelopen week tijdens de persconferentie van Fury en Wilder, de spanningen liepen hoog op. Daardoor is ervoor gekozen om de staredown niet door te laten gaan. Echter is dit niet de eerste keer dat dit tussen hen is gebeurd.

Het verschil tussen amateur en professioneel boksen is dan ook dat er in de amateursport maar één staredown is die in de ring vlak voor het gevecht wordt gedaan. In de professionele sport heb je nog allemaal andere verschillende dingen voordat de echte wedstrijd begint: “De boksers worden nog als eerste gewogen op een podium, er is nog een persconferentie en natuurlijk de staredown. Dit gebeurt voornamelijk dan ook voor de showbizz”, aldus Koers.

 

Vijf staredowns die je moet checken!

  1. Mirko Crocop vs Wanderlei Silva – Wanderlei silva had hiervoor nog nooit een staredown verloren, hij stond bekend als de ‘axe murderer’ omdat hij zijn tegenstanders zo grof knockout kon slaan. Echter stond hij dit keer tegenover Mirko Crocop, iemand die in een anti-terroristen squad vocht en dus daadwerkelijk mensen had vermoord. Mirko was helemaal niet bang in deze staredown en Wanderlei had hierdoor zijn eerste verloren staredown.

https://www.youtube.com/watch?v=n4bX5mvCTpw

  1. Mike Tyson vs Peter McNeely – Peter McNeely was voor dit gevecht heel goed getraind en zag er heel fit uit, in de staredown zag iron Mike Tyson er zo veel sterker uit en niet lang daarna was duidelijk waarom. Hij was veel sterker en beëindigde het gevecht met een first round knockout.

https://www.youtube.com/watch?v=UABvmfRjsFo

  1. Nate Diaz vs Conor McGregor – één van de meest betaalde gevechten in UFC-geschiedenis, er was zoveel vijandigheid tussen deze twee mannen en dat bleek ook in deze agressieve face off. UFC-baas Dana White werd bijna meegetrokken in een gevecht op het weigh-in podium.

https://www.youtube.com/watch?v=t_p-OlnM7rc

  1. Tyson Fury vs Deontay Wilder – Dit is de langste staredown in boksgeschiedenis, door de vijandigheid tussen de twee wilden ze allebei deze staredown graag winnen en daarom weigerden ze allebei om weg te stappen, de staredown duurde ongeveer 6 minuten. Dat zijn 6 minuten waarin ze in elkaars ogen keken.

https://www.youtube.com/watch?v=fLTSEW2HYCw

  1. Floyd Mayweather vs Conor McGregor – de promoties voor dit gevecht zorgden voor het op één na meest bekeken en betaalde gevecht aller tijden waarin UFC legende Conor McGregor een overstap maakte naar boksen om met de beste bokser aller tijden (op papier) Floyd Mayweather (50-0) te vechten. Conor McGregor was hier zoals altijd enorm agressief, want trashtalken en faceoffs zijn twee van de dingen die hem een voorsprong geeft in een gevecht.

https://www.youtube.com/watch?v=MLuWj8Q8YSI