De studentenvakbond ASVA is het oneens met de bezuinigingen van 149 miljoen euro op het hoger onderwijs.  Door middel van twee dozen visualiseren ze de kortingen over 20 jaar van de rijksbijdrage per student. De actie vond plaats voor de Roeterseilandcampus in Amsterdam.

De vakbond komt op voor de rechten van ongeveer 100.000 studenten in Amsterdam. Emma Buining, een van de bestuursleden van de vakbond, vindt het opmerkelijk dat er wordt bezuinigd op onderwijs, terwijl er een tekort van 1,1 miljard euro bij universiteiten is vastgesteld. “Als je dan te horen krijgt dat er dit jaar wéér bezuinigd wordt, is dat wel een klap in je gezicht.” Met deze actie probeert ASVA het onderwerp onder de aandacht te brengen. “We vinden het belangrijk om op deze manier het probleem te laten zien, omdat we het gevoel hebben dat het onderwerp niet echt leeft en dat zou wel zo moeten zijn. Daarnaast staan we hier natuurlijk om een vuist te maken tegen de bezuinigingen”, aldus Buining.

Onderzoek PwC

Uit het onderzoek van accountantskantoor PwC blijkt dat universiteiten jaarlijks 800 miljoen euro nodig hebben om beter onderwijs te leveren. Daarnaast moet er voor dat zelfde doeleinde, een eenmalige injectie van 300 miljoen euro komen.

Meerdere acties

Buining laat weten dat er meer van dit soort acties aan komen in verschillende steden in Nederland. Via de hashtag #krappekas zullen deze acties onder de aandacht komen.

  • De studentenvakbond maakte een spandoek tegen de bezuinigingen.
  • De diagram die in de volgende foto's wordt gevisualiseerd door de vakbond.
  • Een van de bestuursleden zit in de doos van begin 2000, waar het financieel nog aangenaam was voor een student.
  • Buining zit in de smallere rode doos van de laatste jaren, waar het financieel krap en onaangenaam is.
  • Het spandoek wordt nog even verstevigd voordat Buining terug in de doos gaat.