Deze maand is het een jaar geleden dat The Queen’s Gambit verschenen was op streamingplatform Netflix. Dankzij de miniserie kreeg schaken een enorme boost aan populariteit. Omdat de hoofdrolspeelster een vrouw is, werd gehoopt dat hierdoor meer vrouwen gingen schaken. Nu een jaar verder blijkt dit tegen te vallen.

Zhaoqin Peng, schaakgrootmeester en bestuurslid bij stichting ChessQueens, licht toe: “Wij hebben bij de schaakclub waar ik speel een enorme toename gezien in het aantal leden na de serie, zeker een stuk of honderd. Maar helaas waren dit vooral mannen, we hebben maar een paar nieuwe vrouwelijke leden erbij gekregen.”

ChessQueens is al langer bezig om meer meisjes en vrouwen aan het schaken te krijgen. Zo organiseert de stichting wedstrijden voor alleen meisjes en bieden ze trainingen aan. Volgens de Peng is dit nodig om schaakwedstrijden voor vrouwen eerlijker te maken: “Bij open toernooien – voor mannen en vrouwen ­­- zie je dat de mannen alle prijzen wegkapen. Omdat er zo weinig vrouwen meedoen, krijgen zij geen eerlijke kans om te winnen.”

 Mannenwereld
De schaakwereld is altijd vooral een mannenwereld geweest. “Er is al lang discussie over dat mannen mentaal sterker zouden zijn, maar dat is niet zo. Voor elke tien mannen schaken er maar twee vrouwen”, verteld Peng. Want: hoe minder mensen meedoen aan iets hoe kleiner de kans is dat er een uitschieter tussen zit. Omdat er veel meer mannelijke schakers zijn, betekent dat ook dat er vaker mannelijke uitblinkers tussen zitten.

Socializen
Er zijn redelijk wat jonge meisjes die wel beginnen met schaken, maar zij zoeken ook een hobby voor de gezelligheid. Zij willen ook graag kunnen kletsen met leeftijdgenoten. “Jongens zijn veel competitiever en focussen vooral op het spel. Omdat ze voornamelijk tegen jongens schaken zie je dat meisjes na een tijdje afhaken omdat ze het sociale aspect missen”, aldus Peng.