Het ontslag van transgender-soldaat Byun Hee-so is door een rechter in Zuid-Korea ongegrond verklaard. Iemand ontslaan vanwege geslachtsverandering was volgens de rechter ‘oneerlijk’. Dat is wat hij zei tijdens de rechtzaak donderdag. Een paar maanden na haar ontslag pleegde de soldaat zelfmoord. Elmer Veldkamp, Docent Korean Studies aan de Universiteit van Leiden, denkt dat de uitspraak van de rechter een stap in de goede richting is.

‘’Voor individuen die niet voldoen aan het gebruikelijke man-vrouw stramien en die stappen willen zetten richting gerechtelijke acceptatie, is dit zeker een goed bericht geweest’’, vertelt Veldkamp. ‘’Wanneer mensen nu in de rechtbank gediscrimineerd worden op basis van hun seksuele oriëntatie, hebben ze door deze uitspraak een steuntje in de rug.’’

Sociale bewustwording                                                                                                                  Wat betreft sociale bewustwording heeft Zuid-Korea nog een lange weg te gaan. Veldkamp: ´´Er is een kleine groep die zich ontzettend hard inzet voor LHBTI-rechten en er is een grote groep die daar nog niet helemaal aan gewend is.’’ Een reden hiervoor is dat ongeveer een derde van de bevolking aanhanger is van het christendom. Veldkamp legt uit dat hiervan de meerderheid vanuit hun geloofsovertuiging tegen alles is wat ‘niet-hetero’ is.

In de bres springen                                                                                                                          Om het probleem aan te pakken, vindt Veldkamp dat er mensen moeten zijn die in de bres gaan springen. Dit gebeurt ook al, voegt hij daaraan toe. Tijdens de afgelopen burgemeestersverkiezingen in Seoel, de hoofdstad van het land, deed er ook een kandidaat mee die openlijk homoseksueel was. Veldkamp: ‘’Hij had eigenlijk geen kans om te winnen, maar alleen al het kandidaat stellen is een goede stap vooruit om te laten zien dat het ook anders kan.’’