In Keukenhof zijn afgelopen donderdag, onder toeziend oog van de pers, de eerste bloembollen geplant. In totaal gaan zeven miljoen bollen het park volgend jaar weer kleur geven. Een mega klus; alles gebeurt namelijk met de hand. “Wanneer de bollen nog bloeien, zijn wij al bezig met het volgende seizoen”, zegt directeur Bart Siemerink.

Het park is vanaf eind maart tot halverwege mei open voor bezoekers. Daarna is het negen maanden gesloten. In de tussentijd zitten de medewerkers van Keukenhof niet stil. Achter de schermen gaat het werk gewoon door. “Onze ontwerper maakt een schets en bedenkt welke bollen hij daarvoor nodig heeft. De bloembollen worden vervolgens in april of mei besteld bij onze kweker. Die levert ze in september bij ons. In oktober beginnen we met planten, dat zijn we nu aan het doen”, legt Siemerink uit terwijl hij om zich heen kijkt in Keukenhof. De tuinmannen zijn druk bezig met het planten van de bollen terwijl Siemerink de pers rondleidt over het park. 

Mensenwerk

“Elke zak die je hier ziet liggen, daar is heel hard over nagedacht. Er is precies gekeken hoeveel bollen er in een zak moeten en welke soorten dat horen te zijn”, zegt Siemerink terwijl hij naar een oranje zak met bloembollen wijst. Er zijn twee dingen die het proces van planten kunnen bemoeilijken. Als het vriest of hard regent, kan er niet geplant worden. Daarnaast kunnen bollen ziek worden. Daarom worden deze altijd grondig gecontroleerd. Zowel bij de kweker als in het paviljoen bij Keukenhof. Siemerink geeft aan dat er elk jaar wel kleine foutjes voorkomen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een zak verkeerd gemixt is waardoor je bijvoorbeeld een rode vlek ziet in een groot geel tulpenveld. “Het blijft mensenwerk. We zoeken bij een foutje gewoon naar een passende oplossing. Er wordt dan bijvoorbeeld een grasstrook geplaatst“, vertelt Siemerink. 

Zandkasteel

Gewapend met kniebeschermers zijn drie mannen bezig met het planten van bloembollen in de grond. “Ik voel het nu wel in mijn knieën hoor”, zegt een van de drie. Patrick van Dijk, een van de tuinmannen, vergelijkt het proces met een zandkasteel. “Je maakt het helemaal mooi. Dan, na het seizoen, trap je het in en daarna begin je weer met het opbouwen. In het nieuwe seizoen heb je opnieuw een ‘zandkasteel’ gebouwd.” Van Dijk is blij met zijn werk: “Hiervoor had ik een kantoorbaan. Ik vind het veel fijner om met mijn handen in de grond te zitten. Ik vind dit veel leuker.” In totaal werken veertig tuinmannen aan het gereedmaken van het park. 

Weg van kantoor

De tuinmannen krijgen een halve dag hulp van de Keukenhof kantoormedewerkers. “Vanuit het kantoor hebben we een soort traditie om een half dagje mee te planten. De tuinmannen weten heel goed waar wij aan het planten zijn dus moeten we zorgen dat het er netjes bij ligt”, zegt Siemerink. “Zodra de bollen zijn uitgekomen, voelt het echt als een feestje om hier rond te lopen. We zijn dan trots op het werk dat we hebben verricht”, zegt Siemerink enthousiast.

  • De bloembollen worden in de hal gesorteerd
  • De kisten met bloembollen worden neergezet bij de velden
  • Het planten van de bloembollen gebeurt met de hand
  • De pers heeft grote belangstelling voor het 'plantmoment'
  • Directeur Bart Siemerink staat de pers te woord
  • Een camerman maakt een 'over the shoulder' shot.
  • Vier tuinmannen onderweg naar het volgende veld