De kleine Nederlandse brouwerijen moeten, als het wetsvoorstel doorgang vindt, vanaf 2023 net zoveel accijns betalen als de grote bedrijven in de biersector. Voor een langere tijd hoefden kleine bierbrouwerijen minder accijns te betalen dan de grote bierbrouwerijen. “Heel oneerlijk”, zegt Niels de Graaf van Brouwerij Grits in Zwijndrecht.

Niels de Graaf, eigenaar van Brouwerij Grits in Zwijndrecht, vindt dat het kleine ondernemers erg lastig wordt gemaakt om te blijven handelen. “Als de inkoopprijzen door accijnzen fors stijgen, zal de verkoopprijs ook noodgedwongen omhooggaan.” De branchevereniging schat dat de accijnzen voor de kleine brouwerijen gemiddeld stijgen met wel 25 procent.

Grens
De Graaf ziet het met de nodige inzet positief in. “Onze markt is vooral regionaal en met veel persoonlijke contacten denken wij voldoende begrip voor de situatie te creëren.” Volgens de Graaf geven mensen steeds vaker en meer geld uit aan speciaalbier, maar ook voor consumenten is er een grens. “De vraag is of de consument na de prijsverhoging nog steeds zo enthousiast zal blijven kopen.”