In Ravenstein werd woensdag het beverkenniscentrum gepresenteerd. Bij de bijeenkomst waren verschillende bedrijven en organisaties aanwezig die baat hebben bij dit centrum. De overlast die de bevers in de omgeving veroorzaken is namelijk substantieel.

Het jongerenwerkcentrum in het Noord-Brabantse Ravenstein werd begin dit jaar nog getroffen door beveroverlast. Wat eerst leek op een stuk verzakte grond, bleek namelijk een ingestort beverhol te zijn. Na onderzoek bleek dat er maar liefst negentien holen zijn in het water rondom Ravenstein. Naast de schade aan gebouwen lijdt ook andere infrastructuur in en rondom de stad onder de bever. “Recent had het zelfde gebouw van jongerenwerk ineens geen gas meer. Na onderzoek bleek dat een bever zich onder het gebouw had gegraven, en daar de leiding had aangetast”, vertelt een onderzoeker van de Nederlandse Zoogdiervereniging.

Het kenniscentrum dat sinds vandaag online staat, moet de omgang van mensen verbeteren met de bever. Hoe kunnen we handelen bij overlast en hoe kunnen we de overlast voorkomen, zijn vragen waar online antwoord op gegeven wordt. In Ravenstein zijn ter preventie onder andere kunstmatige holen aangelegd om de overlast te voorkomen. “De holen die hier bij de stad gemaakt zijn zijn helaas nog niet bewoond. Op andere plekken zien we echter wel dat de bevers gretig gebruik maken van de holen, dus we hebben goede hoop dat we op deze manier de overlast in kunnen perken.”