Avans is de beste grote hogeschool van Nederland. Dat bleek uit de Keuzegids hbo 2022 afgelopen week uit is gekomen. Het is al de tiende keer in twaalf jaar tijd dat de school op nummer één staat. De Keuzegids beoordeeld hbo-scholen op basis van de mening en prestaties van studenten. Ook wordt er beschreven welke leerstof je op school krijgt. Zo kunnen studiekiezers op een eerlijke manier alle scholen met elkaar vergelijken.

De Keuzegids beoordeelt alle opleidingen van een hogeschool De stof die de opleidingen bieden moet passen bij de tijd waarin we leven. De mening van studenten die meetellen voor de totaalscore komen uit de Nationale Studenten Enquête die elk jaar wordt gehouden. Van die enquête maakt de organisatie een eigen bewerking, waarbij ze een aantal vragen uit de enquête bundelen. Op die manier kunnen de opleidingen eerlijk met elkaar worden vergeleken. Daarnaast zijn er ook prestatiecijfers. Er wordt gekeken hoeveel studenten doorstromen naar het tweede jaar en hoeveel studenten hun diploma binnen vijf jaar halen. Dat allemaal telt mee voor de totaalscore. Het landelijk gemiddelde is zestig van de honderd punten.  “Het onderwijs in Nederland is over het algemeen dik in orde vergeleken met veel andere landen, dus het gemiddelde ligt vaak hoger dan het gemiddelde in veel andere landen”, zegt Julia van Steennis, redacteur van de Keuzegids.

Onafhankelijk een studie kiezen
De Keuzegids onderzoekt niet waarom sommige scholen beter presteren dan andere scholen. De scholen kunnen wel per thema zien waar ze goed of minder goed op scoren. Volgens Van Steennis kunnen instellingen de scores dus gebruiken om te zien waar ze zich in kunnen ontwikkelen. Maar de gids is vooral bedoeld voor de studiekiezer. “De Keuzegids is de enige plek waar je een overzicht van alle opleidingen hebt en ze met elkaar kan vergelijken. De instellingen laten zich op hun website of opendagen van hun beste kant zien. Voor ons is het belangrijk dat studiekiezers informatie hebben waarbij je erop kan vertrouwen dat het allemaal onafhankelijke van bronnen is.” De Keuzegids wordt volgens de redacteur ook gebruikt door instellingen, gemeentes en studiekeuze adviesbureaus. In het boek krijg je onder andere informatie over de arbeidspositie, zoals het gemiddelde startsalaris en de baankansen. De uitblinkende opleiding van Avans is Technische Bedrijfskunde in Tilburg. Die studie behaalde 97 van de 100 punten.