Graaf Engelbrecht in Breda heeft sinds 1 augustus 2021 de status topsporttalentschool gekregen. Dit houdt in dat leerlingen die op hoog niveau sporten bijvoorbeeld tijdens schooluren kunnen trainen en die lessen een ander moment kunnen inhalen. Nederland heeft maar 35 scholen die deze status mogen gebruiken. Hoe gaat het eraan toe op een topsporttalentschool?

De status krijgen

Sjoerd Schouw, topsportcoördinator en docent Duits, vertelt hoe dit in zijn werk gaat. Voordat Graaf Engelbrecht de topsportstatus kreeg waren ze al langere tijd bezig met het begeleiden van topsporters. Maar om de status te krijgen moet je een bepaald aantal sporten hebben met sporters op topniveau.

Deze topsportstatus krijgen scholen dus niet zo maar. Maar wat houd het in, die status?

De school kan door de status topsporters meer aanbieden. Ellen Wilms, docent Duits en mentor van een topsportklas, vertelt welke ontheffingen leerlingen kunnen gebruiken. Zo krijgen leerlingen nog steeds les maar kunnen ze ook op hoog niveau sporten.

Topsportmentor

Wilms geeft leerlingen extra begeleiding tijdens hun schoolcarrière, iets dat meer werk met zich meebrengt dan bij een ‘normale’ mentorklas. Maar het zorgt ook voor voldoening en trots.

Topsporters

De school moet over tien verschillende sporten met topsporters beschikken om de status te krijgen. Graaf Engelbrecht heeft eerst een aantal jaar ongeveer zestig voetballers gehad, maar verder niet veel andere topsporters met een andere sport. Ze hebben in de afgelopen jaren meer leerlingen geworven omdat ze leerlingen die op hoog niveau sporten hulp aanboden. Sinds dit jaar hebben ze de topsportstatus en kunnen ze de leerlingen bepaalde ontheffingen bieden. Er zijn nu meer leerlingen die ook een andere sport doen dan voetbal. “De groep met voetballers is nog steeds het grootst. Ook hebben we een aantal handballers, die trainen in de sporthallen naast de school. We hebben ook een paar waterpoloërs en verder nog wat individuele sporters. Deze sporters doen aan wielrennen, kunstschaatsen, wegracen en sportklimmen”, vertelt Schouw

Schooltijd verdelen

Leerlingen krijgen ook de mogelijkheid om examens op een ander moment te doen als ze bijvoorbeeld in het buitenland zijn voor wedstrijden.

Leerlingen vanuit het hele land

De topsporters komen niet alleen uit Breda. Ze komen uit verschillende regio’s uit Nederland. “We hebben leerlingen die ver weg wonen, zoals Zeeland en Rotterdam. We hebben zelfs een leerling die het niet redt om voor 8.45 uur op school te zijn. Hij vertrekt om 6.00 uur, dus die heeft er veel voor over. Vaak komen ze dan hierheen omdat ze ook in Breda trainen, zoals de voetballers van NAC”, aldus Schouw. Het is voor sommige leerlingen handiger om een school te kiezen die dicht bij de trainingslocatie ligt en verder van huis.

Leerlingen zonder status

“Het mooie is: we krijgen hier leerlingen die al een status hebben maar ook die een status willen krijgen”, vertelt Schouw. Niet elke leerling die naar de school komt heeft al een topsporttalentstatus. Toch biedt de Graaf ook begeleiding aan leerlingen die meer dan negen uur in de week sporten. “Dat komt omdat wij de mogelijkheid geven om te gaan trainen. Zonder status mogen leerlingen geen ontheffingen voor vakken krijgen. Maar we kunnen wel aanbieden dat ze kunnen trainen en de lessen later mogen inhalen.”

fantastisch

Schouw is erg enthousiast over het begeleiden van topsportleerlingen. Het is bijzonder dat Graaf Engelbrecht deze titel mag dragen en de leerlingen op weg mag helpen naar belangrijke sportwedstrijden.

Het is belangrijk voor topsportleerlingen om naast het sporten ook bezig te zijn met school. Ze zijn natuurlijk leerplichtig maar het is ook goed om een plan B te hebben. Schouw: “Het sporttalent hebben ze, daar trainen ze al hun hele leven voor. Wij proberen om een plan B voor ze op te stellen. Bij het sporten zelf hoeven wij niet te helpen. Maar dat de leerlingen als het sporten niet lukt toch naar een vervolgopleiding kunnen, dat is ons doel.”