Parkinson is de snelst groeiende hersenaandoening ter wereld. Ook in Nederland neemt dit toe. Deskundigen geven nu als mogelijke verklaring voor deze toename dat er een relatie zou kunnen bestaan tussen het gebruik van pesticiden (chemische bestrijdingsmiddelen) in de landbouwsector en de ziekte van Parkinson.

Parkinson is een ziekte waarbij zenuwcellen afsterven in je hersenen. Hierdoor krijg je onder andere de volgende bewegingsklachten: trillen, stijve spieren en bewegingstraagheid. Daarnaast zijn slapeloosheid, spraakproblemen en stemmingsstoornissen ook veelvoorkomende klachten. De ziekte is progressief; dat betekent dat de ziekte steeds erger wordt. Op dit moment is parkinson ongeneeslijk, wel is er medicatie waarmee de ziekte kan worden onderdrukt. Het is tot nu toe nog niet duidelijk hoe mensen parkinson krijgen. Meerdere deskundigen geven nu aan dat het vele contact met bestrijdingsmiddelen een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn.

Pesticiden
Pesticiden zijn stoffen die men gebruikt om ongewenste organismen (kleine dieren, plantjes) weg te halen. Dit gebeurt dus meestal op het platteland. Margriet Mantingh van Pesticide Action Network Netherlands vertelt waarom dit juist zo gevaarlijk is voor de mens: ‘’Pesticiden zijn eigenlijk gewoon gifstoffen, en als boer kom je hier vaak mee in contact. We zijn dan ook bezig met het onderzoeken om te bewijzen dat pesticiden kunnen leiden tot ziektes zoals Parkinson. In Frankrijk is het al als beroepsziekte bij boeren verklaard, in Nederland nog niet. Het is daarom echt belangrijk dat de overheid hier aandacht aan gaat besteden.’’

Geschreven door: Levi Rombouts