The Student Hotel, waarvan de eerste vestiging in Rotterdam opende, gaat internationaal verder uitbreiden. De Schotse eigenaar, Charlie MacGregor (45), ontvangt 300 miljoen euro van pensioenbelegger APG en vermogensbeheerders Aermont en La Salle.

Het hotel kent inmiddels vijftien vestigingen, waarvan acht in Nederland. Het zogenaamde ‘hybride model’ biedt zowel korte- als lange verblijven aan. “Het begon als een verblijfsplek voor studenten, maar is nu veel meer dan dat”, zegt Sonny Biesmans, manager van de vestiging Eindhoven. “We vinden het leuk om een verschil te kunnen maken in de stad en dat mensen zich welkom voelen in ons hotel, ongeacht leeftijd of afkomst.” Mensen die hier verblijven, zijn echter geen officiële huurders.

De formule

Volgens Biesmans zitten er veel voorbereidingen in het kiezen van een locatie voor een nieuwe vestiging. “We openen niet zomaar overal een hotel, we zoeken naar zogeheten ‘urban destinations’. De hotels focussen niet alleen op de gasten, maar ook op een connectie met de lokale omgeving. Daarin overleggen we ook met gemeenten. In Maastricht en Eindhoven bevinden de hotels zich in een ontwikkelingsgebied.”

Naast de verblijfsplekken, biedt de keten verschillende services en organiseert het personeel evenementen.  “Je zou het niet snel bedenken bij een ‘studentenhotel’, maar een aantal weken geleden heb ik nog een bingoavond met senioren georganiseerd. De mix van buitenlandse studenten en ouderen is volgens ons een magische formule”, vertelt de manager.

Kritiek

The Student Hotel opereert onder een hotellicensie, waardoor je als gast maximaal een jaar mag verblijven volgens de Nederlandse wet. “Je ziet dat buitenlandse studenten na dit jaar rustig alles van de stad hebben leren kennen en dat ze daarna zelf een verblijf regelen”, zegt Biesmans. Er is ook kritiek op deze formule. Ama Boahene, voorzitster van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), benoemt dat dit vooral gaat over de ‘vage scheidingslijn tussen studentenkamer en hotelkamer’. “Studenten hebben geen huurrechten”, vertelt Boahene. “Ze krijgen geen bescherming en kunnen dus zomaar uit hun verblijf worden gezet. Ook ontvangen zij geen huurtoeslag, wat zorgt voor een hoge prijs voor een kamer.”

De LSVb ontvangt daarnaast klachten van studenten over het hotel. “Die kunnen wij als Studentenvakbond niet meteen oplossen. Wel is het mogelijk voor studenten om te procederen bij de huurcommissie. We zien vaak dat (internationale) studenten hier geen tijd in steken, omdat ze er dus maar tijdelijk kunnen wonen”, vertelt de voorzitster. Volgens Boahene zijn de internationale studenten een extra kwetsbare groep, zeker in combinatie met het kamertekort. “The Student Hotel maakt hier gebruik van, deze studenten zijn vaak wanhopig op zoek en het is een van de weinige plekken waar ze nog terecht kunnen.”