Mensen in Nederland zijn niet goed genoeg op de hoogte van hoe zij bij kunnen dragen aan het recycleproces. Zo hoort een pizzadoos met etensresten en vetvlekken niet in de papierbak. Als dit wel gebeurt kan het recycleproces worden verstoord. 

Deze week is het nationale recycleweek. De week staat in het thema van bewustwording over afval scheiden en recyclen. Volgens Maarten Bakker, hoogleraar recyclen aan de TU Delft, is het een achterhaald idee dat gescheiden afval alsnog op een grote hoop komt te liggen. ‘‘Mensen die dat nog geloven, zijn mensen die ook geloven in samenzweringstheorieën.’’ Wat volgens Bakker wel klopt, is dat het scheiden van afval niet altijd even goed gaat als dat het zou moeten.

Dat het recyclen nog niet optimaal gaat heeft volgens Bakker vooral te maken met de kwaliteit van het inzamelen en scheiden van afval. ‘’Met glas, tuinafval en metaal gaat het allemaal wel redelijk. Met plastic daarentegen, gaat het echt nog niet goed. Plastic is nog echt het zondebokje’’, aldus de professor.

Zo blijkt ook bij milieustraat Acht in Eindhoven dat mensen nog niet goed weten hoe zij hun afval nu precies moeten scheiden en wat hier vervolgens mee gebeurt. François Hendriks, beheerder van de milieustraat, vertelt hier meer over.

Het blijkt dus dat niet iedereen weet wat er gebeurt met hun gestorte afval. De bezoeker die zijn konijnenhok kwam wegbrengen gokte dat het hok de verbrandingsoven in zou gaan. Een andere bezoeker die zijn hout weg kwam brengen wist correct te vertellen wat er gebeurde met al het hout. Het wordt namelijk versnipperd en opnieuw gebuikt in de interieurbouw.

‘’Wat veel voor komt is dat bijvoorbeeld pizzadozen bij oud papier worden gedaan”

Anthonita van Egmond is hoofd communicatie bij PreZero, een bedrijf dat afval verwerkt. Ook zij geeft aan dat er in Nederland heel wat ruimte is voor verbetering als het aan komt op recyclen. ‘’Wat veel voor komt is dat bijvoorbeeld pizzadozen bij oud papier worden gedaan. Maar door het vet van de pizza kan het karton niet gerecycled worden. Als er veel van dit soort karton in een bak met papier zit, wordt de hele bak afgekeurd’’, Aldus Van Egmond.

Bakker geeft als voorbeeld dat er veel verschillende soorten plastic zijn. Ook hebben al deze soorten plastic verschillende kleuren. ‘Het is zo’n grote klus om dit allemaal bij de juiste mensen te krijgen die hier weer iets mee kunnen’, vertelt de hoogleraar. Van Egmond bevestigt dit. ‘’Er zijn zo veel verschillende soorten afval hierdoor is goed scheiden niet makkelijk.’’ Wat volgens haar zou helpen is als scholen en bedrijven meer initiatief tonen om mensen afval te laten scheiden door bijvoorbeeld speciale prullenbakken te plaatsen.

Dat mensen moeite hebben met het correct scheiden van afval blijkt ook uit onze quiz.

Hoogleraar Maarten Bakker geeft als reactie op de uitkomst van de quiz dat dit representatief is voor de Nederlandse bevolking. Hij geeft aan dat net zoals de gemiddelde Nederlander, studenten zich met verschillende dingen bezighouden. De een houdt zich wel bezig met recyclen en de ander niet.

Een andere vorm van recyclen is het hergebruiken van kleding en meubels. Hier weten ze alles van bij kringloopwinkel Het Goed in Eindhoven. Hier is recyclen volgens de filiaalleider, Rik van Bree, hun ‘’core business’’. Van Bree merkt dat de doelgroep van kringloopwinkels steeds groter wordt. ‘’Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die een pareltje willen scoren voor weinig geld. Maar er komen ook veel mensen die bijvoorbeeld een vintage kledingstuk willen scoren.’’

Wil je weten of jij je eigen afval goed scheidt? Doe dan de quiz!