Het aantal mensen dat bij de voedselbank komt, is de afgelopen jaren volgens de NOS flink gestegen. Zo ook de vraag naar dierenvoedselbanken. Zij zorgen ervoor dat geen huisdier te kort komt ondanks dat hun baasjes financieel wat krapper zitten. Hoe belangrijk zijn de dierenvoedselbanken hier in Nederland? 

Door Tycho van Dorsselaer en Denise Nuij 

De kosten van een huisdier kunnen oplopen tot maar liefst honderden euro’s per jaar. Denk hierbij aan voer, dierenartskosten en accessoires. En daar zitten nog niet eens de koekjes, speeltjes en eventuele trimkosten bij. Voor mensen die financieel al krap zitten is het vaak niet een goede keuze om er nog een dier bij te nemen, maar toch kiezen sommige mensen hier wel voor. “Als je eigenlijk al weet dat het niet kan, dan moet je je bedenken dat je het dier en jezelf geen plezier doet om het in huis te halen”, vertelt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de dierenbescherming. 

Negatieve gevolgen 

De aanschaf van een huisdier brengt positieve en negatieve gevolgen met zich mee. Dit geld voor zowel huishoudens die genoeg geld hebben als gezinnen die krap bij kas zitten. “Je kan misschien wel genoeg geld hebben maar dat betekent niet meteen dat je ook genoeg tijd hebt voor je huisdier”, aldus de woordvoerder. Naast tijd speelt geld ook een grote rol. Als je het financieel wat minder hebt dan kan dat ook negatieve gevolgen hebben voor je dier. Eén daarvan is het gevaar dat de huisdieren niet voldoende eten kunnen krijgen, maar volgens Nagtegaal kan er nog een groter probleem ontstaan: “Als een dier ziek wordt of gewond raakt is er geen geld voor behandeling. Dit betekent vaak dat de dieren onbehandeld blijven en dus ook gewond blijven. In het uiterste geval kan dat het diertje zijn leven kosten. Dat is dan ook een geval van extra onnodig dierenleed.” 

Oplossingen 

Om dat onnodige dierenleed tegen te gaan zijn er verschillende oplossingen. Zo is voorlichting erg belangrijk voordat je een dier koopt. “We hebben sinds kort een ‘Dier & Mens Wijzer’ gelanceerd waarop je allemaal informatie kan zien over het houden van een huisdier. Eén van die onderwerpen is financiën. Daarmee willen we dat mensen bewuster worden.” Daarnaast zijn er ook verschillende hulpfondsen. Zij helpen bijvoorbeeld een operatie te financieren. En er zijn in sommige gemeentes in Nederland ook dierenvoedselbanken. “Zo’n voedselbank voor dieren is een noodoplossing dat in een land als Nederland niet nodig zou hoeven zijn, aangezien het een welvarend land is. Maar het is natuurlijk wel een fijne mogelijkheid voor mensen die krap bij kas zitten. Het moet alleen niet zo zijn dat mensen dit als excuus gaan gebruiken zodat ze er nog een dier bij nemen ondanks dat ze het niet kunnen betalen. Dus daar moet je van tevoren wel goed over in gesprek gaan”, aldus Dik Nagtegaal. 

Shanon Schepens, oprichtster van de dierenvoedselbank dierennoodhulp Noord-Brabant, is het daar ook mee eens en heeft daarom een paar voorwaarden waar de mensen aan moeten voldoen: “Ik word er altijd gelukkig van als we de dieren blij kunnen maken. Maar we zorgen niet voor een dierentuin dus we spreken ook altijd met de mensen af dat ze pakketten voor maximaal 4 huisdieren krijgen. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat ze een extra dier erbij nemen zodra ze bij de voedselbank komen. In uitzonderlijke gevallen kan dat natuurlijk wel maar dat gebeurt meestal in overleg.” Dit doet ze ook omdat Shanon en de vrijwilligers het al druk genoeg hebben om alle pakketten rond te brengen en willen zorgen dat iedereen meer dan genoeg kan krijgen. Wij zijn een dagje met haar meegegaan om te zien hoe een dag van pakketten wegbrengen verloopt.

Donateurs 

Om ervoor te zorgen dat elk huisdier genoeg krijgt zijn er ook donateurs nodig. Aangezien de stichting dit op vrijwillige basis doen verdienen de vrijwilligers er zelf geen geld mee. Ze krijgen wel een kleine onkostenvergoeding maar dat gaat naar benzinekosten en het overige gaat naar dierenbenodigdheden. Maar is dat niet genoeg om al de dieren die bij de voedselbank zitten te kunnen onderhouden. Daarom zijn er verschillende donateurs. Eén daarvan is dierenwinkel Jumper: “Wij doneren sinds de opening van deze winkel al benodigdheden aan de dierenvoedselbank. Ook kunnen de klanten zelf iets doneren en dat loopt ook wel echt heel erg hard”, vertelt Michelle, medewerkster van dierenwinkel Jumper. Wij zijn langs de dierenwinkel gegaan om meer te weten te komen over de donaties aan de stichting. 

Shanon vindt het erg hartverwarmend hoeveel mensen willen helpen en doneren: “Ik vind het echt heel erg fijn dat we elke week zoveel donaties krijgen van zowel bedrijven als particulieren.” En zodra ze dan na een dag pakketten rondbrengen foto’s en filmpjes krijgt van de blije diertjes, dan weet Shanon waar ze het vooral voor doet, de gelukkige huisdieren. Want dat is de reden dat dierenvoedselbanken in Nederland zo belangrijk zijn. Ze zijn er zodat de dieren een gezond leven kunnen leiden. 

Heeft u vermoedens van een dier in nood dan kunt u een melding maken bij het centraal meldpunt 144.