Voor dat ene lekkere lokale biertje zal je vanaf 2023 meer geld af moeten tikken. Als het aan Staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief ligt, gaan kleine brouwerijen evenveel accijns betalen als de grote Nederlandse brouwerijen. Voorheen betaalde de lokale brouwers een stuk minder dan brouwers als Heineken en Grolsch. Dat voordeel gaat vervallen. Bovendien wordt de hoogte van accijnzen binnenkort al bepaald aan de hand van het alcoholpercentage in een biertje. 

Brouwersbranchevereniging Craft verwacht dat de accijnzen voor kleine brouwers met ongeveer 25% gaan stijgen. “Kleine brouwerijen hebben een grote variatie aan speciaal bieren met allerlei verschillende sterktes. Dat wordt fors meer betalen,” stelt Jitze Vellenga, verenigingsmanager. “De wetswijzing komt er, omdat de hoogte van accijns geharmoniseerd moet worden in de industrie. Ze willen het budgetneutraal maken,” zegt Vellenga.

STRIJD MEE! ZEG NEE!  

Craft heeft een actie opgezet om de verhoogde accijns tegen te gaan. Onder het mom: ‘Strijd Mee! Zeg Nee!’, hebben zij een petitie gestart om de verhoging te voorkomen. “Kijkend naar alle inkomsten in de industrie, is de verhoging budgetneutraal, maar op microniveau lijkt het bijna op een denkfout,” zegt de verenigingsmanager. De petitie is tot nu toe ongeveer 9000 keer ondertekend. Maar wat gaat het voor de kleine brouwer betekenen, als de prijs van een biertje de lucht in schiet? 

bange brouwer
complexe accijnsberekening

In de video heeft brouwer Erwin het over hoe de accijns op dit moment wordt berekend. Dit is in de realiteit een ingewikkeld verhaal. Wij leggen het je nog eens uit:

blijft de consument kopen?

Wanneer de accijnsverhoging plaatsvindt, bestaat er een kans dat de consumenten en cafés minder van dit bier gaan kopen. Is dit in werkelijkheid ook het geval?

Of het lokaal gebrouwen bier gekocht blijft worden verschilt dus van persoon. De echte bierliefhebbers die wij hebben gesproken zullen hun favoriete biertje niet opgeven door een prijsverhoging. Als de overige consument wél voor het goedkopere biertje gaat kiezen, is de angst van brouwer Erwin misschien wel terecht.