Er is sprake van een trend waarin dieren steeds vaker worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Denk aan koe knuffelen, wandelen met alpaca’s of yoga met geiten. Het heeft in elk geval een positief effect op het welzijn van de mens. Recreatiedierenhouders zeggen dat de dieren zulke activiteiten ook leuk en fijn vinden. Maar klopt dat wel?

Welzijn mensen
Het knuffelen en wandelen met dieren is niet alleen leuk maar er is ook aangetoond dat het daadwerkelijk effect heeft op de gezondheid van mensen. Volgens Stichting Zorgdier wordt onder andere tijdens interactie met dieren de hartslag en bloeddruk lager en dat werkt kalmerend. Het zou geestelijke capaciteiten zoals het geheugen en communicatieve vaardigheden stimuleren en helpt met je eigenwaarde: want een dier heeft geen oordeel. Maar het gaat dan vooral over honden, katten, cavia’s, etc.

Na een gesprek met Dik Nagtegaal van Dierenbescherming blijkt dat er weinig onderzoek is gedaan naar wat dieren zoals koeien en alpaca’s vinden van knuffelen of wandelen. “Je kan daar pas echt iets over zeggen als er specialistisch onderzoek naar wordt gedaan. Er zijn heel veel dieren in Nederland die onze hulp nodig hebben en wij kunnen helaas niet alles tegelijk. Hoewel we wel zorgen hebben over deze recreatiedieren, zijn we er nog niet aan toegekomen om dit verder te onderzoeken.”

Wetgeving
Er is geen specifieke wet voor de bescherming van recreatiedieren. De algemene wetgeving voor het houden en verzorgen van dieren gaat voornamelijk over de hygiëne van de hokken en de gezondheid van de dieren. In de wet ‘Besluit houders van dieren’ staat wel dat ‘de verzorging is afgestemd op de behoeften van het dier’, maar dat is een heel brede omschrijving. Elke recreatie koe- en alpacahouder kan zeggen dat ze het fijn vinden. Omdat er geen echt onderzoek naar is gedaan, is dit dus ook moeilijk te controleren.

Koe knuffelen
Sharon van Sterkenburg (20) uit Erichem biedt koe knuffel workshops aan. Ze heeft twee koeien die volgens haar echte knuffeldieren zijn. Van Sterkenburg is er zeker van dat haar koeien het knuffelen en aaien fijn vinden. Luister hieronder naar wat zij nog meer te vertellen heeft.


Wandelen met alpaca’s
Ook de alpaca is zeer in trek. In de periode van 2014 tot 2019 is het aantal alpacaboerderijen verdubbeld, blijkt uit cijfers van de NOS. Met de stijgende populariteit verschijnen er ook bezorgde berichten over de activiteiten met de dieren, zoals wandelen, voeren en knuffelen. Dierenwelzijnorganisatie Dier en Recht spreekt zich uit tegen deze praktijken. Zij stellen dat de alpaca’s het niet fijn vinden om te wandelen, omdat ze hierdoor uit de kudde worden gehaald. Volgens hen vinden alpaca’s fysiek contact niet prettig.

Alpcafarm Vorstenbosch

Ebby (44) van de Alpaca Boerderij in Lemelerveld laat haar bezoekers niet met de alpaca’s wandelen. “Ik ben er geen voorstander van, want je haalt de dieren bij hun eigen plek. Bij mij, tijdens tea-time, doe ik het hek open en de alpaca’s kunnen gewoon afstand nemen.” Dit is echter niet bij alle boerderijen, benadrukt Ebby: “Er zijn boerderijen die heel zorgvuldig omgaan met de dieren. Maar er zijn genoeg boerderijen die dat niet doen. Een groot verschil tussen ons en andere boerderijen is dat wij een opvang zijn voor dieren die medische zorg nodig hebben.  De dieren zijn gewend aan mensen. ” Ook bij het voeden van de dieren plaatst ze haar vraagtekens: “Een alpaca mag ongeveer dertig gram brokjes op een dag. Hoe reguleren ze dat als er mensen komen die ze allemaal mogen voeren?” Het belangrijkste volgens Ebby is dat mensen weten wat ze doen: “Alleen mensen die gecertificeerd zijn zouden activiteiten mogen aanbieden. Anders beter niet.” 

Verslaggeefster Mai-Lin Steegers ging langs bij Alpacafarm Vorstenbosch om te kijken hoe ze het daar aanpakken.

Met al dat dierenvertier moeten we niet de dieren zelf vergeten. Wat wij leuk vinden is misschien niet zo voor hen. De dierentrend komt met veel vraagtekens, maar zijn voor nu beantwoord. Zo lang het dier zelf kan weglopen en niet wordt geforceerd, is er geen reden tot paniek. Het is wel verstandig om hier meer specifieke wetgeving voor te maken.  Zo blijft het leuk voor mens én dier.