Nog steeds is het messenprobleem aanwezig in onze samenleving. Steeds meer jongeren hebben wapens op zak. Dit doen zij voor status of omdat ze denken dat het veiligheid biedt. Tijdens de Week van Veiligheid zijn er meerdere initiatieven georganiseerd om het messenprobleem aan te pakken.

Zelfbescherming en status: daarom hebben jongeren wapens bij

Het aantal steekincidenten blijft stijgen. Waarom kunnen jongeren niet gewoon hun mes thuis laten? Hamza is achtien jaar oud en heeft regelmatig een mes bij zich. Ook ligt er een knuppel in zijn auto. Hamza is een van vele jongeren die wapens bij heeft en vertelt waarom hij het noodzakelijk vindt. Hoogleraar jeugdcriminologie Frank Weerman onderzoekt onder andere jeugdcriminaliteit bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Hij geeft uitleg over de trend van messengeweld onder jongeren.

Politieagent over inzamelingsactie van wapens: “flinke opbrengst aan wapens”


Politie hoopt jongeren te overtuigen hun wapens in te leveren. In de periode 2017-2020 is het aantal jongeren betrokken bij een steekincident gestegen van 162 naar 408. Er is deze week een inzamelingsactie van wapens tijdens de Week van Veiligheid. Volgens de politie in Tilburg is het meer dan een succes.

“Bij ons op het bureau is er best een flinke opbrengst aan wapens.” Dat zegt politieagent Bas Staal. De Brabantse gemeente doet extra moeite om jongeren te overtuigen hun wapens in te leveren. Dit doen ze door met jeugdwerkers de straat op te gaan en jongeren aan te spreken over dit onderwerp. “Wij willen duidelijk maken aan de jongeren dat het hebben van wapens tot gevaarlijke situaties zal leiden.” Volgens politieagent Staal zullen jongeren sneller hun wapens gebruiken in gevaarlijke situaties. Hierdoor is de kans op een wapenincident groter. Het hebben van een wapen is een verlies-verlies. Je loopt zelf gevaar en degenen om jou heen.  


Beloning voor wapens inleveren 

De jongeren die anoniem een wapen hebben ingeleverd in de gemeente Tilburg kunnen ook meteen een goody ophalen. Die goody is een sleutelhanger met daarop een tekst om te laten weten dat je goed bezig bent. Verder wordt er geen onderzoek gedaan naar de nepwapens of steekwapens die iemand inlevert. Het Openbaar Ministerie heeft categorieën van wapens opgesteld. Deze categorieën bepalen of een wapen makkelijk terug te leiden is naar een misdaad. Nep- en steekwapens blijken lastig terug te koppelen aan een misdaad. Vuurwapens daarentegen hebben een grote kans om daadwerkelijk gebruikt te zijn bij een misdaad. Daarom mogen vuurwapens niet anoniem ingeleverd worden.

Kookwinkels gaan door met messenverkoop aan jongeren

Kookwinkels blijven doorgaan met de messenverkoop aan jongeren onder de 16 jaar, ondanks het stijgende aantal steekincidenten in Nederland. Winkels als de Xenos, Hema en Action besloten een jaar geleden al hiermee op te houden. Volgens twee kookspeciaalzaken in Breda ligt dit aan het type jongeren dat bij hen komt winkelen. 

Halt voorlichting moet jongeren bewust maken van messenprobleem

Scholen en gemeenten willen met voorlichtingen van Halt jongeren meer bewust maken van het messenprobleem in Nederland. Tijdens de Week van de Veiligheid gaf de jeugdcriminaliteitsinstantie meerdere ´Wapens en geweld´-lessen aan scholen. Halt-medewerker Frank Stultjens: ‘’Belangrijk is dat jongeren beseffen dat het niet normaal is om een wapen bij je te hebben.’’

In de les komt een slachtoffer van een steekincident aan het woord en een arts die vertelt hoe een ´klein´ aardappelschilmesje al veel gevolgen kan hebben. Hiermee wil Halt leerlingen bewust maken van de verschillende kanten van het messenprobleem zonder het te normaliseren. Stultjens: ´´Door stil te staan bij de strafrechtelijke gevolgen van wapenbezit en gebruik, hopen wij jongeren af te schrikken.’’

Messenprobleem niet herkend 

De Haltmedewerker vertelt dat de jongeren aan wie hij les geeft, vaak niet bewust zijn van het messenprobleem. Stultjens: ‘’Dat vuur- en steekwapens strafbaar zijn, dat weten ze. Maar opvallend is wel dat sommige gebruiksvoorwerpen als een zakmes op school of een schroevendraaier in een uitgaansgebied, niet als strafbaar worden gezien.’’ Door gebruik te maken van evidence based methodes wil Halt jongeren laten nadenken.