Door: Cedric Pelle en Luuk van Gorp

De huizenprijzen  in Nederland zijn in het derde kwartaal van 2021 negentien procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag uitbracht. Hoe is het voor jonge starters op de huizenmarkt, kunnen zij wel aan een huis komen?

Huidige situatie woningmarkt

Om een idee te geven van hoe erg de situatie in Nederland ten opzichte van Europa is, zijn hieronder de cijfers van de afgelopen jaren af te lezen:

De oorzaak

Één van de vele gedupeerde starters is Rutger de Quay. Rutger is een net-afgestudeerde student journalistiek en werkt nu als freelance-journalist. Hij woont sindskort in een studio in Rotterdam en maakt geen kans op de huidige woningmarkt wegens zijn studieschuld. Rutger vertelt hierover: ‘’Op de reguliere koopwoningmarkt maak ik vrijwel geen kans. Met huren is een studieschuld niet zo’n probleem. Leeftijdsgenoten van mij zitten met hetzelfde probleem. Ik zou graag willen kopen, maar ik kan niet eens een hypotheek van €100.000 euro krijgen. Ik hoop dat ik over anderhalf á twee jaar wel een huis zou kunnen kopen, mits de markt crasht.’’

Volgens makelaar Roderick Crielaers zijn starters op de huidige woningmarkt de pineut. Naast een hoge studieschuld spelen er ook andere factoren een rol, in de onderstaande video licht Crielaers deze toe.

Toekomst

Dat een huis zoeken voor veel jonge mensen een probleem is, dat is duidelijk. Maar wat kunnen ze hier aan doen? Peter Boelhouwer, hoogleraar aan TU Delft en woningmarktexpert, legt uit wat volgens hem de mogelijkheden zijn.

“Het probleem voor starters op het moment is de beschikbaarheid van betaalbare woningen in de betaalde- en huursector. De wachttijden zijn immens geworden, mensen staan vaak wel zeven tot tien jaar op zo’n lijst.” Alternatieven in de particuliere sector zijn er bijna niet en zijn vaak heel duur, vertelt de woningexpert. Starters worden volgens hem de afgelopen drie jaar ook belemmerd door beleggers die de goedkope woningen opkopen. ”Het officiële woningtekort stond in juli op 279.000 woningen, dat is erg hoog.”

Oplossingen

Voor het woningtekort zijn volgens Peter drie realistische oplossingen te bedenken. “De meest voor de hand liggende oplossing is bijbouwen, maar dit kost veel tijd. Voor standaard nieuwbouw heb je vergunningen nodig, alles bij elkaar duurt dit snel vijf tot tien jaar.

De tweede oplossing is volgens Boelhouwer de bestaande voorraad efficiënter inzetten. “Je kunt met bijvoorbeeld twee personen een huurcontract of zelfs een hypotheek afsluiten. Ook kun je grote gebouwen beschikbaar maken voor meerdere mensen. Denk aan leegstaande villa’s of bestaande gebouwen die momenteel geen woningen zijn, dat gebeurt al in Nederland”, vertelt hij.

Als laatste optie benoemt de hoogleraar conceptueel bouwen, een relatief nieuw begrip. Deze manier van bouwen kost veel minder tijd. Dan kun je in een of twee jaar huizen neerzetten. Dit gebeurt al wel, maar het loopt nog niet soepel. Met deze woningen kun je heel veel mensen tijdelijk laten verblijven, van studenten tot arbeidsimmigranten. Dit zijn echte goede woningen. Deze woningen kun je na een paar jaar ook afbreken en ergens anders permanent neerzetten, het zijn geen oude containers die je niet kunt herbruiken.”

Eigen inbreng starters

Om erachter te komen wat jonge mensen zelf kunnen doen vertelt Hans de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, de mogelijkheden. Dit doet hij vanaf zijn kantoor in Amersfoort.

Niet kopen

Fiscaal-jurist Elmer Hogevorst heeft een andere mening over de huidige situatie voor starters. “Een perspectief is moeilijk te geven”, vertelt hij. “Ons geld wordt steeds minder waard.” 

Jongeren moeten nu geen huis kopen. Iedereen die al een huis heeft, zou hem nu moeten verkopen. De huizenmarkt is veel en veel te duur omdat het mondiale inkomen niet is gestegen in de mate waarin de geldhoeveelheid gestegen is.”

Hij zegt dat het enige perspectief wat we jongeren kunnen bieden is om op je handen te gaan zitten en af te wachten. ”De huizenmarkt gaat de komende jaren, is mijn verwachting en voorspelling, flink zakken qua prijs. En dát is de enige manier om huizen weer betaalbaar te krijgen. Dus niet kopen, dit is een VERkopersmarkt”, vertelt Hogevorst.

Onzeker

Het is lastig om te zeggen hoe de huizenmarkt er over een aantal jaar uitziet. Wel is duidelijk dat starters op dit moment een flinke achterstand hebben op de huizenmarkt. Met advies van makelaars, woningbouwverenigingen en andere organisaties kun je echter wel ver komen.