Het aantal jongeren met overgewicht neemt fors toe, meldt biotechnologiebedrijf DSM. Volgens het bedrijf heeft de coronacrisis de situatie verergert. Jongeren zitten veel binnen, eten ongezond en bewegen te weinig, met gevolgen voor hun gezondheid van dien. Hoe ongezond eet de gemiddelde student en wat wordt er gedaan om gezonde voeding te stimuleren?

Begin dit jaar verscheen een Engels onderzoek, uitgevoerd door BCM Health, over de invloed van apps op een gezondere levenswijze. Zo werd er een app gelanceerd om studenten iedere dag te reminden om een stukje fruit te eten. Uit dit onderzoek blijkt dat zo’n app niet zo gewild is onder de student. Onze verslaggevers bezochten de campus van Tilburg Universiteit om erachter te komen hoe gezond de studenten daar eten en of ze een dergelijke app zouden gebruiken. Beluister het resultaat hieronder.

Nikkie Luyten is personal trainer bij Fitclub De Paal in Bergeijk en merkt op dat veel jongeren te weinig bewegen en ongezond eten. Volgens Luyten zijn veel factoren van invloed op een gezonde levensstijl en is deze niet voor iedereen weggelegd. “Voor veel studenten is het hebben van een gezonde levensstijl niet vanzelfsprekend”, aldus Luyten.

Een gezonde voeding is van groot belang voor de fysieke en mentale gezondheid van de mens”, vertelt Luyten. Het lichaam gebruikt elke dag voedingsstoffen om ziektes af te weren en je organen optimaal te laten presteren. “Als je onvoldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, werkt je lichaam niet goed; je wordt futloos. Naast dat je er ziek van kan worden, heeft ongezond eten ook invloed op je mentale gesteldheid”, vertelt Luyten.

Gemakzucht

Ondanks het belang van een gezonde voeding eten veel studenten niet altijd even gezond. De reden daarvoor is het gemak van het koken van een ongezonde maaltijd. “Ongezond eten is vaak al flink bewerkt in de fabriek. Daardoor is de bereidingstijd minimaal”, zegt Luyten.

Daarnaast speelt geld ook een rol. “Ongezond eten is vaak goedkoper. Als je niet veel te besteden hebt, is dat dus de voor de hand liggende optie.” Toch vindt Luyten een krap budget hebben niet altijd een excuus om ongezond te eten: “Groenten en fruit zijn op de markt vaak goedkoper. Ook kun je ook je maaltijden leren plannen en oefenen met budgetteren.”

Naast slim inkopen doen zijn er ook andere manieren om gezond eten voor studenten makkelijker te maken. Het delen van simpele gerechten kan helpen:  “Niemand heeft na een dag studeren zin om lang en moeilijk te koken,” vertelt Luyten. Ook samen eten als studentenhuis kan geld en moeite besparen. “De prijs van de boodschappen wordt dan gesplit, waardoor de maaltijden goedkoper zijn. Daarnaast geven studenten aan dat het meer ‘zin’ heeft om te koken wanneer je voor een heel huis kookt.”

Luyten ziet in de sportschool studenten die van sporten hun lifestyle hebben gemaakt. “Zij weten wat goed is voor hun lichaam en passen hun eetgewoonte daarop aan” vertelt ze. Er zijn ook studenten die wel voldoende sporten, maar niet bewust met gezond eten omgaan. Om studenten hierbij te helpen bieden personal trainers, zoals Luyten, programma’s aan die focussen op zowel sporten als gezond eten. Dit in de vorm van wekelijkse voedingsconsulten en workouts. 

“Beschouw groenten niet alleen als iets gezonds, maar als een belangrijk onderdeel van je dag.”

Op donderdag 14 oktober was het Nationale Groente- en Fruitdag. Op deze dag worden groenten en fruit in het zonnetje gezet en wordt de consument gestimuleerd om meer groente en fruit te eten. Nico van Vliet werkt bij Bayer Crop Science en stond op Nationale Groente- en Fruitdag namens Bayer met een foodtruck bij de Markthal in Rotterdam.

Kinderen van de Willibrordschool in Rotterdam waren uitgenodigd voor een korte les over de groeicyclus van tomaten en de impact van een gezonde levensstijl op de samenleving. Nico vertelt over het belang van het eten van groente en fruit.

De verslaggevers hielden een enquête onder 163 studenten uit de regio Tilburg. Uit deze enquête verschenen de volgende resultaten:

Ook gingen verslaggevers Ines en Fabrice beide langs een studentenhuis met de vraag: Wat lunch jij vandaag? Wordt het een vette kapsalon of toch een broodje gezond? Je ziet het in de onderstaande video.