Elke week kleurt het stadion in San Siro, een wijk in Milaan, blauw of rood. AC Milan (rood) en Internazionale (blauw) delen de voetbalarena al sinds 1947. Dat is opmerkelijk want in geen enkel ander land delen clubs op het hoogste niveau hetzelfde stadion. Zien ze elkaar wel als rivalen of hebben ze een andere grote rivaal?

AC Milan, voluit Associazione Calcio Milan, is opgericht in 1899 door Engelse migranten. In totaal zijn ze achttien keer kampioen van Italië geworden. De voetbalclub behoorde járen tot de Europese en wereldtop. Ze hebben in totaal zeven keer de Europacup I/Champions League gewonnen. Daarnaast won de club ook driemaal de wereldbeker voor clubteams, eenmaal het wereldkampioenschap voor clubs, tweemaal de Europacup II en vijfmaal de UEFA Super Cup.

Bekende Nederlandse spelers die het beroemde rood-zwarte shirt gedragen hebben zijn Clarence Seedorf, Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard.

Internazionale, kortweg Inter (Milaan), is opgericht in 1908. De club is ontstaan uit onvrede bij mensen van AC Milan, die hun eigen team vormden. Één van de grootste bezwaren was dat er geen buitenlandse spelers toegelaten werden. Inter is negentien keer de beste van  de Italiaanse competitie geweest, waarvan vorig jaar voor het laatst. Ook de blauw-zwarten hebben jaren goed gepresteerd in Europa en de wereld. Ze hebben in totaal driemaal de Europacup I/Champions League, driemaal de UEFA Cup, tweemaal de wereldbeker voor clubteams en eenmaal het wereldkampioenschap voor clubteams gewonnen. In 2010 wonnen ze de Champions League voor het laatst, met een grote bijdrage van Wesley Sneijder.

Andere bekende Nederlanders die er gespeeld hebben zijn Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Edgar Davids. Momenteel heeft Inter nog twee Nederlandse voetballers in dienst; Stefan de Vrij en Denzel Dumfries.

Stadio Giuseppe Meazza, beter bekend als San Siro, is de thuisbasis van béide clubs uit Milaan. In het stadion passen ruim 80.000 toeschouwers. Deze uitlegvideo geeft meer informatie over de geschiedenis en een sfeerimpressie van het stadion:

Twee clubs, één fanshop
Sebastiano Frattini is een medewerker uit de fanshop in San Siro.  Hij is Internazionale fan, maar moet ook gewoon shirtjes bedrukken van AC Milan. In de shop is de merhandise van de twee rivalen goed gescheiden: Links AC Milan en rechts Inter.

“Er worden wat grappen gemaakt in de fanshop, maar hele grote incidenten zijn er nooit geweest”, legt Sebastiano uit. “Tijdens derby’s zijn allebei de delen van de fanshop open, maar er komen dan vooral Milan fans, want de fanshop zit ónder de AC-Milan tribune.’ Als één van de clubs speelt, is er maar één deel van de shop open. Er gaat dan een grote schuifwand tussen de rood-zwarte en blauw-zwarte kant.”

Rens Schuit

Tijdens de derby zijn er heel weinig incidenten geweest. De sfeer in en om het stadion is intens, maar sportief. Toch is dat niet overal het geval volgens Sebastiano. “In andere delen van de stad komen er wel eens hooligans samen om te vechten rondom een derby. Dit komt ook doordat de derby tussen Inter en Milan het grootste event is in Milaan.”

Sebastiano wordt wel eens geplaagd als hij een shirtje van AC Milan moet bedrukken. “Ik ben écht een Inter fan dus het is wel eens lastig voor me, maar over het algemeen worden er grapjes over gemaakt waar ik dan ook wel om kan lachen.”

Rens Schuit

Van het stadion naar de binnenstad waar er meerdere fanshops zijn van AC Milan, Inter én Juventus. In de fanstore van AC Milan zit David Margri (36) met zijn zoontje te kijken naar de nieuwste shirtjes van zijn club. Hij is al sinds zijn jeugdige jaren fanatieke supporter van AC Milan. “De eerste wedstrijd die ik me kan herinneren is de Champions League-finale tegen Barcelona (93-94, uitslag 4-0 voor Milan). Na die wedstrijd ben ik meer en meer Milan gaan supporten”, zegt Margri.

Gezamenlijke vijand
Margri komt zelf uit Malta en is vaak te zien in San Siro. Hij ziet de rivaliteit met Inter wel, maar heeft geen hekel aan ze. “Ik haat Juventus”, legt hij uit. “Dat komt omdat zij vroeger in opspraak zijn geraakt door corruptie. Juventus won destijds alles en als dat dan zou komen door corruptie, dan word ik furieus. Ik zie liever Inter alle competities winnen dan Juventus.”

Zijn zoontje is nog niet zo bezig met voetbal. Hij probeert hem wel te overtuigen. “Het maakt niet uit voor wie hij is, ik probeer hem alleen beetje te sturen door hier, in de AC Milan-shop, rond te lopen”, zegt Margri lachend.

Het kan dan een wedstrijd zijn met twee grote clubs uit dezelfde stad, maar het is niet de grootste vijandige strijd die er is in Italie. Zowel Inter als AC Milan zien Juventus als de grote rivaal.

Juventus store in Milaan?
In Milaan zijn er verschillende fanstores te vinden. Uiteraard van de twee clubs uit de stad, maar opvallend is dat er ook een Juventuswinkel te vinden is. Het ligt een paar honderd meter van de Milan en Inter store.
Eenmaal in de store aangekomen treffen we de winkelmanager aan. Op de vraag waarom de fanstore van de grote rivaal in dezelfde stad zit heeft hij een eenvoudig antwoord: “Juventus is de grootste club van Italië, zoals Ajax dat in Nederland is. Mensen kopen hier niet altijd producten omdat ze fan zijn van ‘de voetbalclub Juventus’, maar meer voor het merk. Je moet het zien als een groot merk in Italië.”

Voor, tijdens of na een wedstrijd tussen Juventus en Inter of AC Milan wordt er wel eens wat geroepen richting de fanshop van Juve. “We hebben na een wedstrijd tegen Inter hier voor de deur spreekkoren gehad, tegen Juve gericht. Gelukkig is er nog nooit fysiek geweld gebruikt of iets dergelijks. Over het algemeen gaat het altijd goed”