Sinds 2019 stijgt in Dublin het aantal drugsdelicten ieder kwartaal met gemiddeld 7 procent. Daarnaast stijgt ook het drugsgebruik. Vooral crack-cocaine wordt veel gebruikt. Een ontwikkeling die ook opvalt bij Jobstown Assisting Drug Dependency en Tallaght Drugs and Alchohol Force.

Crack in Tallaght zorgt voor uitdaging bij hulpinstanties

In Tallaght, een voorstad van Dublin, ziet men een stijging in het aantal crackgebruikers. Medewerkers van het Jobstown Assisting Drug Dependency (hierna JADD) doen er alles aan om verslaafden te helpen. Volgens Shane Hamilton, coördinator bij JADD, moeten we veilig leren omgaan met drugs in plaats van het gebruik ervan volledig af te keuren. “Stuur het gesprek over drugs in positieve richting”.

De zon schijnt terwijl Hamilton met een brede glimlach de deur van het JADD centrum open doet. Er heerst een kalme sfeer bij het behandelingscentrum in Jobstown, een wijk in Tallaght. In de tuin van het centrum staan een paar boompjes en een bankje. Het bankje heeft een speciale betekenis. “Een jaar geleden is de oprichter van JADD overleden. Dit bankje is hier geplaats als aandenken. Thomas Gilson was een geweldige man”, vertelt Hamilton terwijl hij naar het bankje staart. ‘Jobstown helpt bij drugsverslaving’ is de letterlijke vertaling van JADD. Een naam die de gebeurtenissen in 1996 goed weerspiegelt. Jobstown kende in die tijd veel jonge drugverslaafden. “Gaan we die mensen uit de wijk verbannen of gaan we ze helpen, vroegen we ons af. We hebben gekozen voor het laatste en dat heeft zich ontwikkeld tot JADD”, vertelt Hamilton trots.

Van cocaïne naar crack

Eind jaren negentig werd cocaïne gezien als een drug voor de elite. Het middel was duur en alleen de rijken konden het zich veroorloven. Na de financiële crisis in 2007-2008 was er massale werkeloosheid. De markt was genoodzaakt te veranderen. Zo ook de cocaïnemarkt. De drug werd goedkoper en er ontstond een makkelijk toegankelijke markt voor cocaïne. De markt werd meer divers en er kwam een cocaïnevariant: crack. Dit zijn brokken met daarin cocaïne. De brokken worden gerookt uit een pijpje of ingeademd vanaf verhit aluminiumfolie. De crack roken is verslavender dan het snuiven van cocaïne. Iets wat ook in Tallaght merkbaar is geworden. “Crack wordt al jaren gebruikt in Ierland. Het wordt in kleine groepen gebruikt en verdwijnt na een paar weken weer. In Tallaght werd de drug in 2016/2017 gebruikt. Echter, er kwam geen stop in het gebruik, het werd steeds meer en verspreidde zich over Tallaght. Het is een ‘self-fulfilling prophecy’. Er zijn mensen voor opgeleid, er zijn mensen die drugs kunnen maken, er zijn mensen die het verkopen en je hebt mensen die verslaafd zijn”, legt Hamilton uit.

Hulp

“Ik spendeer twintig uur per week aan het praten over crack met verschillende instanties, zoals de regering. Ik hoop dat ik minder hoef te praten en dat er meer actie komt. We proberen over te brengen dat we te maken hebben met een noodgeval dat overal kan ontstaan. Dat het nu in Tallaght is, wil niet zeggen dat het elders niet kan gebeuren”. Volgens Hamilton biedt de regering niet de juiste hulpmiddelen aan drugsverslaafden. “De hele drugsstrategie is gericht op heroïne. De andere drugs kwamen nauwelijks aan bod. Daarnaast is de hulp te veel gericht op mensen die zelf naar hulp zoeken. Crackgebruikers die buiten slapen in een tentje zoeken geen hulp. De drempel om zelf hulp te zoeken is voor die groep te hoog. Die mensen moeten geholpen worden.”

Beeldvorming

“Hoe kan het dat er in bepaalde wijken meer werkeloosheid is dan elders. Hoe kan het dat alle mensen met problemen in een bepaald gebied wonen. Hoe kan het dat 70% van de behandelden te maken heeft gehad met seksueel geweld?” Dat zijn vragen die Hamilton hardop stelt terwijl op de achtergrond het geluid van een piepende deur te horen is. “Dat geluid wat je hoort zijn alle mensen die hier komen voor hun medicatie”, legt Hamilton uit. Volgens hem is het drugsgebruik de oorzaak van een sociaal probleem. “We moeten kijken naar de complexe elementen van sociaal beleid. Hoe kunnen we het gesprek over drugs in een positieve richting sturen. De oude drugsstrategie van Ierland bestond uit het vervolgen van drugsgebruikers. Of het toedienen van medicijnen, om drugsgebruik te voorkomen. Het zijn twee verschillende opties maar beiden zijn niet hoopvol. Hoe zit het met rehabilitatie, onderwijs en werkgelegenheid. Het maatschappelijke beeld van drugsgebruikers is misvormd. Deze mensen worden vaak gezien als gevaarlijk. We krijgen bij JADD de grootste drugsgebruikers over de vloer, maar we hebben hier in vijf jaar nog nooit een geweldsincident gehad”, beaamt Hamilton.

  • Jobstown ligt in een hoger gelegen gebied. Met de auto doe je er ongeveer een half uur over om er te komen vanaf Dublin.
  • Ondanks de corona maatregelen doen de medewerkers van JADD er alles aan om de verslaafden te helpen. In de corona periode is het gebruik van drugs zoals heroine toegenomen. De partydrugs zoals XTC zijn in gebruik afgenomen. Waarschijnlijk omdat er geen feestjes waren.
  • Shane Hamilton zit op het herdenkingsbankje van Thomas Gilson.
  • Lianni Duffi aan het werk in de intake ruimte. In deze kamer gaan mensen die behoefte hebben aan hulp in gesprek over hun problemen.
  • Paula Mahon maakt de steriele middelen, zoals naalden, gereed voor gebruik. Links in de vensterbank staat een foto van Thomas Gilson.
  • De tuin van JADD. Het boompje is geplant voor mensen die uit het leven zijn gestapt. Het is een herdenkplek.