Vandaag is het exact 45 jaar geleden dat het album Hotel California van The Eagles uitkwam. Het album met de beroemde gelijknamige single is immens populair en staat altijd hoog in de Top 2000 van NPO Radio2. Ook dit jaar staat het nummer weer hoog, op de vierde plek. Waarom staat dit nummer altijd zo hoog?

Joost Schulte, dj bij NPO 3FM: “Bij de Top 2000 heb ik altijd heb gevoel dat het een selffulfilling prophecy is. Altijd staan dezelfde liedjes bovenaan en dus zijn de twintigers daarmee opgegroeid. Hierdoor blijven mensen erop stemmen. Ook omdat er misschien een decembergevoel aan kleeft.”

Het album

Origineel is het album uitgegeven op vinyl, cassette en 8track. Het werd goed ontvangen door de Amerikaanse media. De Los Angeles Times noemde het een ‘rock-meesterwerk.’ Er werden in twee jaar tijd bijna tien miljoen exemplaren van het album verkocht. Ondertussen, met de komst van de CD, zijn het er al 32 miljoen. In Nederland heeft het een platinastatus met een verkoop van 750.000 stuks.

Het nummer 

In 1978 kreeg het liedje een Grammy voor record of the year. Waar het liedje over ging, is altijd een mysterie geweest. Geen van de bandleden kwam origineel uit Californië. Ze merkten als ze door Los Angeles reden dat ze begonnen te dromen over Hollywood en de horizon en daar schreven ze over. In 2013 zei Don Henley, drummer en schrijver van het nummer, dat het over de reis van ‘onschuldig naar ervaren’ gaat.

Jasper Vugts, muziekjournalist voor het blad Oor: “Dit liedje is echt het symbool van de boomergeneratie. Het heeft een enorme impact gehad op de muziekgeschiedenis.” Vugts vertelt dat de babyboomers ervoor zorgden dat de opkomst van de popmuziek kwam. Daardoor is het nummer canon geworden vindt hij. Ook omdat de boomers met veel waren, kreeg het veel populariteit.

Top 2000

Dat het nummer populair is, laat de Top 2000 zien. De Top 2000 is een muzieklijst van NPO Radio 2 die vanaf eerste kerstdag tot oudejaarsdag wordt uitgezonden op de radio. De lijst was eigenlijk alleen bedoeld voor de wisseling van het millennium, maar het werd een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het nummer Hotel California bewijst in deze lijst een erg populair nummer te zijn. In de afgelopen tien jaar scoorde het als volgt:

Wouter van der Goes, dj bij Radio2: “Hotel California is een hele goede plaat. De opbouw en het einde zijn erg goed. Alles aan dit nummer klopt! Het is een tijdloos nummer. Generatie op generatie kan het nummer waarderen.” Van der Goes vertelt dat het over tien jaar nog zo’n impact heeft. Hij kan ook niet uitsluiten dat het over twintig jaar weer hoog in de lijst staat.