Dokkum – Na de elfstedentocht uitgezwommen te hebben, duikt Maarten van der Weijden een stromingsbad  in om 200 kilometer te zwemmen. Wederom een inzamelactie voor kankeronderzoek, maar blijft het na drie keer nog interessant voor mensen?

Naast meerdere olympische medailles, het wereldrecord 24 uur achter elkaar zwemmen en als eerste de Elfstedentocht uitzwemmen, zet Maarten van der Weijden zich met zijn zwemprestaties in om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Van 10 tot en met 13 december zal hij de afstand van de Elfstedentocht afleggen in een stromingsbad in Dokkum. Maar of deze prestatie voor iedereen interessant is, valt nog over te twijfelen volgens Wieb van Donk, managing director bij WWAV. WWAV houdt zich voornamelijk bezig met non-profit organisaties en hoe hier een zo groot mogelijk draagvlak gecreëerd kan worden.

Maarten van der Weijden Foundation

“Voor een groep fans zal het leuk blijven. Voor anderen zal het misschien minder interessant zijn. Die groepsgrootte is alleen lastig in te schatten”, laat van Donk weten. De eerste poging om de Elfstedentocht te zwemmen mislukte. “Die eerste keer had hij het niet gehaald, maar het was wel heroïsch van hem. Er was ook een livestream van de NOS bij, zo had hij wel media-aandacht.”

Net zoals bij de Elfstedentocht is er een mogelijkheid voor het publiek om mee te zwemmen, ditmaal is dat mogelijk in een ander stromingsbad wat naast die van van der Weijden geplaatst wordt. Deelnemers kunnen ieder een half uur meezwemmen. “Wel verstandig dat hij het wat uitbreidt, mensen vinden het leuk als ze onderdeel kunnen zijn”, zegt van Donk. Toch kun je nooit met zekerheid zeggen hoe lang dergelijke acties interessant blijven. “Het heeft wel een spanningsboog of mensen het leuk vinden. We weten de houdbaarheidsdatum van Van der Weijden niet”, aldus van Donk

Kankeronderzoek

Eerder zwom maarten 32 uur lang om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker bij mensen met een verstandelijke beperking. Het onderzoek zal 369 duizend euro kosten, maar dat geld is nog niet bij elkaar. Er is nog 35 duizend euro nodig, iets wat Van der Weijden en zijn foundation met deze zwempoging proberen binnen te harken.

“We zitten nu midden in de voorbereiding”, vertelt Amber Schreiber die namens de ‘Maarten van der Weijden Foundation’ contactpersoon in Dokkum is. “De zwembaden staan er al, we zijn nu bezig met het opzetten van een tent. Kerstbomen worden nog geplaatst, het wordt een gezellige boel!” Desondanks de gezelligheid kan er wegens de coronamaatregelen geen publiek aanwezig zijn dit jaar. Schreiber verwacht niet zoveel donaties als bij de eerste inzamelactie, die van de elfstedentocht. “Het doel is nu wel iets anders. Dit keer wordt er voor onderzoek ingezameld, dat is specifieker”, vermeldt Schreiber.

Ook Ingrid van Bruchen, persvoorlichter bij de foundation van Van der Weijden verwacht minder hoge inkomsten. “Ligt er een beetje aan waarmee je het gaat vergelijken. Het wordt zeker niet zo groot als bij de Elfstedentocht, zekerweten niet.” “Maar”, zegt Van Bruchen, “natuurlijk zijn we blij met elke euro die we binnenhalen”

Emotie

Toch worden acties zoals die van Van der Wijden gewaardeerd door mensen. “Er zwemmen ook een aantal mensen mee, we hebben al een stuk of 40 aanmeldingen”, laat Schreiber weten. Ook staan er een aantal teams ingeschreven om mee te zwemmen. “Het gaat om de emotie bij kanker, en Maarten vertelt dat verhaal” zegt van Donk. “De prestatie is minder interessant, we weten wel dat hij het kan.”