Vuurwerkbranche dit jaar weer geraakt door maatregelen

Net als vorig jaar geldt er in Nederland tijdens oud & nieuw weer een vuurwerkverbod. Dit is volgens de overheid nodig om de zorg in die periode niet nog meer te belasten. Verkopers van vuurwerk zullen net als vorig jaar een vergoeding krijgen. Ondanks het feit dat een verbod van de baan leek, heeft het kabinet hier toch voor gekozen. Door oproepen van meerdere burgemeesters en zorgmedewerkers is het kabinet toch gezwicht.

Doordat het verbod van de baan leek waren leveranciers al begonnen met het leveren van vuurwerk aan verkopers. Ook konden er sinds 15 november al bestellingen geplaatst worden, die nu zullen moeten worden afgezegd. Teun Coolen, werknemer bij een verkooppunt van vuurwerk in Midden-Brabant, is een van de vele teleurgestelde personen binnen de branche. ‘Het late besluit heeft voor ons extra pijn gedaan, we dachten dat we geluk hadden maar dat bleek toch niet zo te zijn’.

Ook in de winkel waar Teun werkt was er al begonnen met het aanvullen van het vuurwerk. Alles wat in de winkel stond hebben ze terug kunnen sturen naar waar het vandaan komt, voornamelijk Duitsland. Daar is Teun wel blij mee; ‘De overheid heeft geregeld dat er in Duitsland meer loodsen beschikbaar zijn om het vuurwerk op te slaan zodat we er hier niet mee zitten, zoals vorig jaar wel het geval was’.

Geld terug

De mensen die al een reservering geplaatst hadden zullen hun geld terugkrijgen, maar volgens Teun zal dat niet alles goedmaken. ‘De mensen die bij ons rond 15 november een reservering plaatsen kijken heel het jaar uit naar dit moment, die teleurstelling compenseer je niet door het geld terug te geven’. Het vuurwerk dat dit jaar wel verkocht mag worden, het zogenoemde f1 en f2 vuurwerk, zal voor vuurwerkfans weinig toevoegen. Met f1 vuurwerk worden dingen als knalerwten en fonteintjes bedoeld, lichte potten met weinig schoten vallen onder de f2 categorie.

‘Nederlanders willen toch gewoon wat afsteken tijdens oud & nieuw, een fonteintje voldoet daar niet aan en daarom stappen mensen over op illegaal vuurwerk’

Illegaal vuurwerk

Een veelgenoemd punt van kritiek is het aantal illegale vuurwerk dat Nederland binnenkomt. Teun maakt zich daar ook zorgen om; ‘Nederlanders willen toch gewoon wat afsteken tijdens oud & nieuw, een fonteintje voldoet daar niet aan en daarom stappen mensen over op illegaal vuurwerk’. Dat is ook terug te zien in de cijfers van de afgelopen jaren. In 2019 was er in totaal 61.000 kilo in beslag genomen. Een jaar later, toen het eerste vuurwerkverbod inging, was dit al meer dan het dubbele. Dit jaar werd het aantal van 2020 al in begin november overschreden.

Ondanks het toegenomen aantal vuurwerk van vorig jaar lijkt het vuurwerkverbod op het gebied van de slachtoffers wel effect te hebben. Volgens VeiligheidNL waren er in 2019 rond de 1300 mensen met letsel door vuurwerk, dit verschilde van ernstige gevallen op de eerste hulp tot kleine ongelukjes bij de huisarts. In 2020 was dit slechts bijna een kwart. De overheid geeft aan dat deze afname dan ook de voornaamste reden is om dit jaar opnieuw een verbod int te voeren.