De kerstboom kan gevaarlijk zijn voor je huisdieren, waarschuwt Dierenziekenhuis Eindhoven. Voor vele huisdieren is de boom reuze interessant, maar houd ze goed in de gaten. “Vooral het water waar je boom instaat bevat allerlei giftige stofjes.”

Bij de meeste mensen staat ‘ie alweer; volgehangen met kleurrijke ballen, slingers en talloze lichtjes. Maar deze kersttraditie kan een gevaar vormen voor je huisdier. “Veel planten zijn giftig voor huisdieren en de kerstboom is daar geen uitzondering op”, legt Stijn Peters, dierenarts bij het Dierenziekenhuis in Eindhoven, uit. Het water waarin de boom staat is het gevaarlijkst voor de dieren. Giftige stofjes komen vanuit de stam in het water terecht, wat bij je huisdier voor maag- en darmklachten kan zorgen. “Het is dus belangrijk dat ze niet van het water kunnen drinken”, volgens Peters.

Vind je huisdier de kerstboom zo leuk dat hij er ook op gaat knabbelen? Houd je dier dan extra goed in de gaten. Als ze toch een dennennaald hebben binnengekregen, is er niet gelijk nood aan de man. “Er wordt gezegd dat dennennaalden door de darmen heen kunnen prikken, maar vooral honden en katten zijn gewend om hardere objecten te eten, zoals botjes. Vaak poepen ze het gewoon weer uit.”

Op de website van de Dierenbescherming staan diverse tips om de kerst huisdierproof door te komen. Zo raden ze je aan om alle glazen ballen hoog in de boom te hangen om eventuele glasscherven tussen de pootjes te voorkomen en zijn chocoladekransjes in de boom een absolute no-go. Kunnen je huisdieren toch écht niet van de boom afblijven, dan is het misschien toch tijd om de kunstboom van zolder te halen.