TILBURG – Nederland worstelt met een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Volgens het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) staan er momenteel rond de tienduizend vacatures open die gevuld moeten worden. Eén van de redenen voor het tekort zijn de grote aantallen vrachtwagenchauffeurs die met pensioen zijn gegaan in de afgelopen jaren waardoor het gat nog moeilijk te vullen blijkt.

 

Het tekort lijkt geen verassing te zijn. Er worden in Nederland namelijk structureel minder kinderen geboren meldt het CBS. Deze demografische oorzaak heeft samen met de krappe arbeidsmarkt een sterk effect op de logistieke sector. De oplossing voor deze schaarste moet komen van het stabiliseren van de werkomstandigheden. Zo meldt Ester Vorenkamp, woordvoerder van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, dat er wervingsavonden worden georganiseerd om de drempel voor jongeren te verlagen. De sector is langzaam aan het vergrijzen. Door meer zekerheid, vaste contracten en subsidies te vertrekken wordt het aantrekkelijker voor jongeren om te kiezen voor een baan in de logistiek en transport. Om de vrachtwagenchauffeurs nog meer tegemoet te komen, is er sinds 2019 een officiële feestdag voor truckers in het leven geroepen; de Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

De Dag van de Vrachtwagenchauffeur

Donderdag 9 december is de dag waarop vrachtwagenchauffeurs extra in het zonnetje worden gezet. De dag is georganiseerd om de waardering voor de chauffeurs te vergroten. Esther Vorenkamp van het SLT vindt dat er goed voor de werkzame chauffeurs gezorgd moet worden. Bregje Claassen, marketingmedewerker van het Tilburgse transportbedrijf Claassen Logistics, is het met Vorenkamp eens. Claassen heeft op deze bijzondere dag gezorgd voor een rode loper, gekleurde slingers, ballonnen én gehaktballen. Feest dus!