Miljoenen mensen zijn dit jaar getroffen door ‘onzichtbare’ natuurrampen. Het Rode Kruis opent giro 6868, een inzamelingsactie voor slachtoffers van deze rampen. Het draait hierbij om natuurrampen die wereldwijd weinig aandacht krijgen. Dit aandachttekort komt volgens de organisatie door de vele aandacht voor de coronapandemie.

Beeld: Iris van Deinse

Uit cijfers van het Rode Kruis blijkt dat 82 procent van de Nederlanders geen idee heeft dat Zuid-Soedan het afgelopen jaar is getroffen door enorme overstromingen en ruim driekwart wist niets over droogte en overstromingen in Kenia, meldt het Rode Kruis in zijn persbericht. Dit zijn enkel voorbeelden van door het Rode Kruis genoemde ‘onzichtbare’ rampen.

De organisatie vindt dat er altijd al te weinig aandacht is voor rampen die verder van huis plaatsvinden. Dit is door de coronacrisis alleen maar versterkt. “We hebben bijna twee jaar met deze pandemie te maken en bijna dagelijks is daar al dan niet terecht aandacht voor in diverse media. De wereld kampt al veel langer met wat wij ‘onzichtbare rampen’ noemen, maar die halen niet dagelijks het nieuws. Sterker, die halen nauwelijks de nieuwsmedia. Ook niet als ze net hebben plaatsgevonden”, zegt Alberta Opoku, persvoorlichter van het Rode Kruis.

Er is zo’n 54 miljoen euro nodig om noodhulp te kunnen bieden aan deze slachtoffers. Op dit moment staat het bedrag op 30.000 euro. Het Rode Kruis weet nog niet naar welk gebied het geld als eerste gaat. “We kijken hoeveel geld we daadwerkelijk ophalen en dan kijken we wat effectief is. Soms heeft het geen zin om naar iedere ramp een klein bedrag te storten. We kijken naar waar we op dat moment het meeste kunnen betekenen en waar andere landen het minste naartoe doneren”, legt Iris van Deinse uit, eveneens persvoorlichter van het Rode Kruis.