NEDERLAND- Wanneer studenten door een besmetting met corona een tentamen missen, moeten zij een extra kans aanvragen bij de examencommissie. Dit leidt ertoe dat besmette studenten toch op komen dagen op school voor hun toetsen, dit meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Door: Sam Krekels

De tentamens komen er weer aan op universiteiten en hogescholen. Op een aantal van deze universiteiten zijn geen extra toetsen ingepland als een student de eerste toetsingsmogelijkheid mist, wanneer hij of zij besmet is met corona, klachten heeft of op een testuitslag aan het wachten is. Dit zorgt er volgens het ISO voor dat sommige studenten toch naar school komen ondanks dat ze besmet zijn met corona. “We spreken met studenten van lidorganisaties bij universiteiten en hogescholen. Zij vertellen ons dat de stress die bij het missen van een tentamen komt kijken, sommige studenten kan aansporen om met klachten of een positieve test tóch naar school te komen,”  zegt Lisanne de Roos, woordvoerder voor het ISO.

De Roos geeft aan dat het ISO niet snapt waarom universiteiten en hogescholen vooraf geen herkansing aanbieden voor studenten die een tentamen missen. Ze vermoeden dat deze scholen dit niet doen omdat het extra druk legt op docenten en omdat er misbruik gemaakt kan worden van de extra herkansingen.

Examencommissie

De Vrije Universiteit van Amsterdam is een universiteit die niet standaard extra toetsingsmogelijkheden aanbiedt , wanneer een student door corona afwezig is bij een tentamen. Er wordt door de universiteit normaal gesproken één herkansing aangeboden voor elk tentamen. Wanneer studenten de toets missen, hebben ze dus nog maar één kans om de toets te maken. De universiteit is hier deels vanaf gestapt. “We snappen ook dat het oneerlijk is om studenten een kans te ontnemen als zij door corona een tentamen missen. Wanneer studenten een extra toetsingsmogelijkheid willen, kunnen  zij hier altijd voor naar de examencommissie stappen,” aldus Frauke van Goethem, woordvoerder voor de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Aanwezigheidsplicht

Dus niks om je zorgen over te maken met betrekking tot het tot het maken van tentamens in coronatijd . Dit rijmt echter niet met een petitie die door 2500 studenten van de Vrije Universiteit is getekend om de aanwezigheidsplicht af te schaffen. Het Parool schreef eerder deze week dat de strenge aanwezigheidsplicht van de opleiding psychologie ervoor zorgde dat positief geteste studenten aanwezig waren op school .

Waar besmette studenten bij tentamens toe kan leiden, weet Anne Brouwer als geen ander. Anne is een student Aviation aan de Hogeschool  van Amsterdam. Ze werd na het maken van een tentamen positief getest.  Anne heeft een interview over haar situatie gegeven aan het online blad H van A van de hogeschool, daarin zei ze het volgende: “Of iemand heeft niet geweten dat die corona had, of het tentamen is iemand te veel waard geweest. Ik denk eigenlijk dat studenten hun toetsen niet willen missen.”