Door Mara van Beers en Marjo van Yperen

UTRECHT – Kraamverzorgers hebben donderdag een petitie aangeboden aan hun brancheorganisatie, Bo Geboortezorg, met meer dan vierduizend handtekeningen. In de petitie vragen zij om een CAO met een beter loon en compensatie voor de vele wachturen die zij maken.

In Utrecht staat een handjevol kraamverzorgers kou te kleumen voor het kantoor van hun brancheorganisatie, Bo Geboortezorg. De kraamverzorgers hebben zojuist hun petitie overhandigd, met meer dan vierduizend handtekeningen én een pop in een badje. Zo hopen ze duidelijk te maken aan de werkgeversorganisatie dat de nood hoog is bij de kraamverzorgers.

“De kraamzorg loopt leeg”, vertelt kraamverzorgster Susan Meijers. “Veel personeel gaat weg en we hebben een hoog ziekteverzuim.” Volgens de actievoerders loopt het ziekteverzuim bij sommige organisaties op tot wel vijftien procent. “Dit kan niet langer zo. We willen een loonsverhoging en betere arbeidsvoorwaarden.” Daarom besloten de kraamverzorgers actie te ondernemen, met steun van het FNV.

Bijna tweehonderd man had zich aangemeld voor de demonstratie, maar de meesten moesten thuis blijven vanwege de coronamaatregelen. Met zo’n vijftien kraamverzorgers, maar daardoor niet minder gemotiveerd, reisden ze af van alle hoeken van het land om de petitie te overhandigen. De groep bestaat vrijwel helemaal uit vrouwen van middelbare leeftijd, wat nog een probleem zichtbaar maakt in de kraamzorg: te weinig jonge mensen beginnen met het vak. Ook houden de meesten het niet lang vol.

Door de lage lonen kunnen jonge mensen vaak niet rondkomen en moeten ze noodgedwongen ander, beter betaald werk zoeken. Met de petitie hopen de kraamverzorgers een hoger loon te krijgen, óók voor de nieuwe medewerkers. Want de werkdruk is hoog: “Doordat er steeds minder mensen werken in de kraamzorg, moeten dezelfde mensen steeds meer werk doen,” aldus Meijers.

De kraamverzorgers wisten via de Facebook-pagina van de CAO kraamverzorging 4.070 handtekeningen op te halen. In totaal zijn er rond de negenduizend kraamverzorgers werkend in Nederland, dus bijna de helft van deze werknemers tekende de petitie. De FNV, die de actie steunt, benadrukt dat dit een enorm hoge opkomst is voor een petitie. “Gemiddeld moet je van een tien procent opkomst uitgaan bij een petitie, dus dit is een hele hoge opkomst”, vertelt persvoorlichter Danielle van Essen van de FNV.

Werknemersorganisatie Bo Geboortezorg wil niet inhoudelijk op het artikel reageren. Wel schrijven ze op hun website dat het overhandigen van de petitie ‘in goede harmonie’ is verlopen, maar zij ook van mening zijn dat de FNV ‘de plank misslaat’. Bo Geboortezorg schrijft over de in- en uitstroom van kraamverzorgenden: “In 2019 en 2020 zijn aanzienlijk meer nieuwe medewerkers opgeleid dan in de jaren ervoor.”

Er zijn inderdaad nieuwe werknemers bijgekomen, maar nog steeds niet voldoende personeel om de werkdruk op te vangen. “Instromen is belangrijk,” reageert de persvoorlichter van het FNV. “Maar er zijn ook veel nieuwe baby’s geboren.” In de eerste negen maanden van 2021 registreerde het Centraal Bureau Statistiek (CBS) het hoogste aantal geboorten in tien jaar tijd. FNV-voorlichter van Essen: “Dat betekent dat het werk enorm is toegenomen en daarvoor moet gecompenseerd worden. We hebben er nieuwe werknemers voor nodig.”