EINDHOVEN – De Fakkeltocht vindt dit jaar digitaal plaats. Het jaarlijks feest op het Eindhovense Wilhelminaplein gaat niet door. Dit maakte de organisatie bekend via Facebook.

“Normaal gesproken staan er op 24 december 5000 mensen op het Wilhelminaplein”, zegt Hans Matheeuwsen. Hij is coördinator van Stichting Vredesbureau in Eindhoven. Deze stichting is medeverantwoordelijk voor de organisatie van de Fakkeltocht.

“Zij houden daar brandende fakkels omhoog. Daarna maken ze een tocht door de Eindhovense stad”, gaat Matheeuwsen verder. “Hiermee willen ze aantonen dat ze respect en verdraagzaamheid belangrijk vinden”, geeft hij aan.

De coördinator vertelt dat de Fakkeltocht dit jaar niet plaatsvindt. Tenminste, niet in zijn officiële vorm. Dit zou te maken hebben met de coronamaatregelen.

Alternatief Fakkeltocht
Toch wil Matheeuwsen dat de Eindhovenaren ook dit jaar stilstaan bij de Fakkeltocht. “Verdraagzaamheid en respect zijn nog steeds belangrijk. Ik wil Eindhoven oproepen om de Fakkeltocht in kleine kringetjes te vieren”, legt hij uit.

“We kunnen misschien niet samen op het plein staan, maar wel een paar fakkels ophalen. Op verschillende punten van de route kunnen we dan foto’s en video’s maken”, zegt de coördinator. Hij geeft aan dat mensen gebruik kunnen maken van sociale media om deze te delen.

Oorsprong Fakkeltocht
Hoewel de Fakkeltocht dit jaar niet doorgaat, is de traditie ingeburgerd bij de inwoners. “De Fakkeltocht bestaat al 29 jaar”, geeft Matheeuwsen aan.

“Het begon als een reactie op een brandstichting bij een Turks pension.” Dit gebeurde in 1993 in het Duitse Solingen. Hier werden Turkse migranten de dupe van.
Dit zorgde voor vele discussies in binnen- en buitenland. Ook in Eindhoven.

“Op een gegeven moment liepen de Eindhovenaren de straat op. Zij waren de groeiende vreemdelingenhaat beu. Door een fakkeltocht te lopen, wilden zij laten zien dat zij dit niets vonden”, vertelt Matheeuwsen.
De coördinator wil graag dat deze traditie in stand blijft. Daarom gaat hij kijken of het mogelijk is om de ’digitale’ fakkeltocht uit te breiden.