Het digitale kunstwerk van DJ en producer Don Diablo ‘HΞXHIBIT III‘ is vanaf 10 december te zien in MOCO Amsterdam. Het kunstwerk is eerder verkocht voor 1,2 miljoen. Het is verkocht als non-fungible token (NFT), maar wat is dit precies? NFT-maker en verzamelaar Mike de Both vertelt over deze nieuwe markt.

NFT’s staan voor ‘Niet Vervangbare Tokens’. “Het is eigenlijk een uniek bewijs. Het is een bestand van maximaal 100MB. Het kan een video, audio, afbeelding of 3D model zijn”, volgens Mike. Zo is de veelbekeken video ‘Charlie bit me’ en de bekende internetmeme Nyan Cat geveild als NFT. De koper heeft met de NFT een bewijs van echtheid en eigendom.

NFT’s maken, net als cryptocurrency, gebruik van de blockchaintechnologie. Hierover zegt Mike: “Doordat dezelfde technologie wordt gebruikt, zie je dat veel crypto investeerders ook in de NFT’s zitten. NFT’s  worden meestal gekocht met de cryptomunt Ethereum. Door die sterke band met Ethereum is de NFT-markt zo snel gegroeid.”

Het MOCO museum waar het digitale kunstwerk van Don Diablo te zien is. Sam Waeghe

Vergelijking met kunst

Vaak worden NFT’s ‘digitale kunstwerken’ genoemd. Hierover zegt Mike: “Je kunt een vergelijking maken met een schilderij. Je hebt enorm veel replica’s en foto van de Nachtwacht, maar er is maar een de echte. Dat schilderij is waardevol en de replica’s niet.” Het grote verschil tussen een schilderij en een NFT is dat een schilderij tastbaar is en NFT’s digitaal. “Tegenwoordig zie je dat sommige NFT’s meer opbrengen dan kunst. Een goed voorbeeld hiervan is de Burning Banksy NFT. Hierin had het injective protocol een schilderij van Banksy gekocht voor 95 duizend dollar. Hierna hebben ze het kunstwerk in brand gestoken. Het filmpje hiervan is als NFT verkocht voor 382 duizend dollar.”

Je kunt het ook zien als verzameling. Net als een Pokémonkaart van de Pokémon Charizard die voor meer dan 220 duizend dollar is verkocht. Dat komt omdat de kaart in geweldige staat is, van de eerste uitgave. Volgens Mike “proberen NFT-makers ook vaak een serie, met beperkte oplage, uit te brengen.”

Over de NFT van Don Diablo, die in MOCO Amsterdam tentoongesteld wordt is Mike enthousiast. “Dit zorgt ervoor dat NFT’s bekender worden bij het grote publiek. Ook zorgt een tentoonstelling ervoor dat NFT’s als legitieme kunst wordt gezien.

Iedereen kan NFT’s maken

NFT’s zijn het afgelopen jaar enorm bekend geworden. “Het mooie hiervan is dat mensen makkelijk in kunnen stappen. Vormgevers, muzikanten, kunstenaars en filmmakers kunnen van hun werk NFT’s maken. Iedereen die creatief is, en geïnteresseerd, kan meedoen”, beweert Mike. Volgens Forbes heeft de beurswaarde van NFT’s een groei gemaakt van 23 miljoen dollar naar 432 miljoen in 2021.

Tot slot zegt Mike: “Je moet niet verwachten dat je na je eerste NFT gelijk met je werk kan stoppen. Beschouw het als een kunstwerk. Die worden niet gemaakt omdat ze miljoenen opbrengen, maar omdat mensen hun creativiteit en emotie erin kwijt kunnen.”