Via een blogpost heeft Adam Mosseri, CEO van Instagram, laten weten dat Instagram volgend jaar maart met een ouderlijk toezicht-functie komt. Hiermee kunnen ouders tijdslimieten instellen en kunnen gebruikers zelf ook hun activiteit in de app volgen.

Het is gewoon wassen neus, die functies”, zegt Thijs Launspach, psycholoog en spreker over stress en burn-out. “Het is net alsof je dealer je heroïne verkoopt en daarna belooft je te helpen met nuchter worden. Dat is natuurlijk een beetje dubbel.” Helemaal negatief over de functies is Launspach niet. “Kijk, ik denk wel dat het een beetje kan helpen. Bijvoorbeeld met het automatisch grijpen naar apps als Instagram. Je gaat meer aan je gebruikstijd denken. Uiteindelijk denk ik dat de beste oplossing voor dit probleem social media wijsheid is. Mensen moeten begrijpen hoe deze systemen werken. Zo kunnen ouders geïnformeerd de juiste gesprekken voeren met hun kinderen over social media gebruik.”

Functionaliteit

Instagram gaat de nieuwe functies stap voor stap implementeren en doet dit eerst in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. De eerste functie, genaamd ‘Take a Break’, vraagt aan gebruikers of ze een pauze willen nemen van Instagram als ze al een tijd op de app zitten. Volgend jaar komen er ook nieuwe veiligheidsfuncties gericht op tieners, wat moet bijdragen aan een positievere impact op de mentale gezondheid. Zo zal bijvoorbeeld standaard het benoemen, via een mention of tag, van tienergebruikers uitstaan. Mosseri plaatste de volgende video op zijn Twitter, waarin hij uitlegt wat hun doel is met de nieuwe functies:

Timing

Mosseri zegt in zijn blog dat Instagram al een langere tijd bezig is met deze functies, maar deze opmerking komt wel gelegen voor het bedrijf. In november kwam de Wall Street Journal met de Facebook Files waarin staat dat interne research van facebook al langere tijd laat zien dat hun sociale platformen slechte effecten hebben. Het bedrijf deed er alleen niks mee. Deze week moest Mosseri ook getuigen voor de Senaat van de VS omtrent de online veiligheid van tieners, naar aanleiding van de lekken. Daar gaf hij toe dat, ondanks Instagram dit beloofde, accounts van tieners niet automatisch op privé staan. Verder verdedigde hij de acties van Instagram en zei hij dat “het niet accuraat is om te zeggen dat het onderzoek zegt dat Instagram ‘toxic’ is voor tienermeisjes.”