In Het Nationale Park De Hoge Veluwe kun je ook dit jaar weer je eigen scharrel-den uitkiezen en omzagen, dankzij de actie Zaag Je Eigen Kerstboom. De reden? Er zijn veel teveel dennenbomen in Het Nationale Park.

Henk Ruseler, boswachter op De Hoge Veluwe, vertelt hoe het kan dat er overschot is aan dennen. De dennenbomen verspreiden zich razendsnel in Het Nationaal Park. Dit komt onder andere omdat ze profiteren van stikstof die in de neerslag zit. De den groeit dan ook veel sneller dan twintig tot dertig jaar geleden. Hierdoor groeien ook de open vlaktes als stuifzanden dicht, stelt de Ruseler. De flora en fauna in het gebied wordt hierdoor verstoord en het leven dat van oorsprong groeit op de vlaktes verdwijnt.

Na de dennenboomactie worden de open vlaktes verder bijgewerkt door ‘dennenscheerders’. Dit zijn vrijwilligers die zich iedere week inzetten om de bomen van de vlaktes te verwijderen. Ruseler: “Dit resulteert in een kale, zanderige vlakte met hier en daar een den, maar het is dan geen opslag meer voor jonge dennen.”

Bekijk hier de sfeervideo rondom Zaag Je Eigen Kerstboom: