EINDHOVEN – Meer dan 51 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt een elektrische auto te duur. Dit blijkt uit een onderzoek van de ANWB. Mede daarom stelt internationale e-scooteraanbieder Felyx steeds meer deelvoertuigen beschikbaar.

Uit het ANWB- onderzoek blijkt dat 51 procent van de deelnemers een elektrische auto te duur vindt om aan te schaffen. Ook is het aanbod van tweedehands versies te laag, vindt 62 procent van de particulieren. 21 procent van de ondervraagden vindt ook het aantal laadpalen te laag.

Aanschafsubsidie niet voldoende
Hoewel de Nederlandse overheid subsidie uitgeeft aan kopers, is dit niet voldoende gebleken voor velen. Dat laat de ANWB via zijn website weten. De aanschafsubsidie telt 4000 euro voor een nieuwe elektrische auto, en 2000 voor een tweedehands model. De ANWB laat verder weten dat het gemiddeld 9000 euro duurder is om een elektrische auto aanschaffen. Dit is in vergelijking met een soortgelijke auto op benzine in de prijsklasse tot 25.000 euro. Ook mét de subsidie schrikt het prijsverschil vele kopers nog steeds af. Bovendien was de subsidiepot dit jaar al binnen een week leeg.

Elektrische deelvoertuigen
Mede om dit probleem op te lossen, stelt Go Sharing nu ook elektrische deelauto’s beschikbaar. De e-scooteraanbieder wilde hierover geen reactie geven. Concurrent Felyx gaf wél een reactie over hoe elektrische deelvoertuigen kunnen inspelen op dit probleem.
“Sinds onze lancering in 2017 vervangen wij steeds meer autoritten. Wij zijn gegroeid naar een bedrijf met ongeveer 6000 deelscooters in drie verschillende landen”, vertelt perswoordvoerder Nigel van den Berg. Het bedrijf doet zaken in steden als Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Brussel, Hamburg en Berlijn.

Hoewel de prijs van elektrische koopauto’s een struikelblok vormt, neemt het gebruik van elektrische deelvoertuigen dus toe. Vaak kan een gebruiker het deelvoertuig via een app of pasje reserveren. Daarna kan die dit in de buurt ophalen en stallen. Volgens de website van vervoersapp Gaiyo kosten meeste ritjes ongeveer 30 eurocent per minuut. Die kun je vervolgens beëindigen via de app.
“In de verschillende landen en steden zien we dat vele mensen onze voertuigen benutten. Ook groeit het aantal actieve gebruikers. Daarom willen wij steeds verder uitbreiden”, verklaart Felyx-woordvoerder Van den Berg.