De pinpas kan per direct verdwijnen, maar dan is het wel even wennen. De Nederlandse betaalvereniging noemde het plastic kaartje ‘relatief dom’. Toch blijft er een groep die hem zal blijven gebruiken, zegt Renate Evers van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen.

 Geen pincode meer nodig, daar hebben we tegenwoordig allemaal slimme apparaten voor, dat deelde Berend Jan Breugel van Betaalvereniging Nederland op 12 december met Nu.nl. Er kan tegenwoordig met je telefoon betaald worden, zelfs het opnemen van geld kan met de pinpas op je mobiel. Volgens Zhenya Starkova van de CCV, een bedrijf in de betaalbranche die zorgen voor betaalmogelijkheden en -oplossingen, komt dat doordat de consument een behoefte heeft om alles in één keer te regelen.

“De pinpas zou nu al kunnen verdwijnen. Het is dan gewoon een periode van wennen. De consument gaat in het algemeen al richting digitalisering”, laat Starkova weten. Niet alleen de consument heeft hier animo voor, ook bedrijven en ondernemers staan hier voor open. “Heel veel kleine ondernemers hebben geen behoefte aan een grote betalingsterminal of een ingewikkeld kassasysteem.”

Oplossingen

Toch zullen er altijd gebruikers van de pinpas blijven. “Er blijft een groep die daar niet mee kan omgaan. Niet alleen ouderen, ook bijvoorbeeld slechtzienden of mensen die het helemaal niet willen. Die groep wordt kleiner maar zal nooit verdwijnen” vertelt Evers. Het is alleen niet helemaal duidelijk hoeveel ouderen al met een telefoon betalen. Daar zijn geen cijfers van terwijl dat wel ‘heel interessant’ voor de ANBO zou zijn, zegt Evers.  “We zijn absoluut niet tegen de digitalisering,” benadrukt Evers “maar we pleiten er wel voor dat er een niet-digitale oplossing moet zijn.”

Toch ligt de verandering volledig bij ons, laat Enny van der Velden, Chief Comercial Officer van de CCR weten. “Het zal uiteindelijk van de consumenten afhangen welke betaalmethoden zij gemakkelijk en waardevol vinden en welke bijgevolg op grote schaal zullen toegepast worden.”

Van schelp tot swipen

Qua betalingsmiddelen komen we van ver en zonder al te veel te speculeren staat een digitale toekomst bijna vast. In plaats van vooruit te kijken, is een korte blik terug in de tijd nooit verkeerd. Van de eerste ruilmiddelen tot dat kleine plastic pasje waar we allen zo bekend mee zijn, hier volgt een tijdlijn van schelpen tot swipen: