Het is december en overal in Nederland schieten schaatsbanen weer als paddenstoelen uit de grond. In bijna iedere stad is er wel een te vinden en door de anderhalvemeterregel zijn ze dit jaar ook nog groter. De schaatsbaan in Roosendaal is dit jaar 650 m². Leuk voor de schaatsers, maar minder leuk voor het milieu.

Uit een onderzoek van XtraIce, een bedrijf dat zich bezig houdt met de duurzaamheid van ijsbanen, is gebleken dat een ijsbaan met een oppervlakte van 200 m² op een dag evenveel elektriciteit verbruikt als 610 huishoudens en per dag ook 5,52 ton aan CO2 uitstoot. Dat betekent dat de ijsbaan in Roosendaal, die veel groter is, bijna evenveel verbruikt per dag als 2.000 huishouden en bijna 18 ton aan CO2 uitstoot.

Sanne Gmelich

Glice

Om milieuvriendelijkheid te bevorderen maakt Glice kunststofijsbanen. Met dit principe bespaar je op veel milieuvervuilende onderdelen. Glice is de koploper in het maken van kunststof ijsbanen. “Als je bij normaal ijs gaat schaatsen dan smelt de toplaag, waardoor je soepel over het ijs glijdt. Met Glice bootsen wij dit na. Als je bij Glice over de toplaag gaat met de schaats dan komt er een substantie vrij waardoor het voelt alsof je op echt ijs schaatst. Tijdens het schaatsen heb ik een aantal mensen geïnterviewd. Hierdoor kwam ik erachter dan men niet wist dat ze op Glice stonden, in plaats van echt ijs. Zo erg lijkt het op elkaar”, vertelt Dieter Sergeant, mede-eigenaar van Glice. Wereldwijd wordt Glice gebruikt. De Verenigde Staten is op het moment de grootste gebruiker van het namaakijs. Dit wordt door hen vooral gebruikt voor ijshockey banen.

Kunststof op tijdelijke schaatsbanen

Steeds meer mensen houden rekening met hun ecologische voetafdruk. Zo ook de gemeente Roosendaal. Op hun websites vind je veel initiatieven om de CO2 uitstoot van de stad te verminderen en tips voor wat je zelf thuis kan doen. Waarom heeft Roosendaal dan nog steeds elk jaar een ijsbaan met echt ijs, terwijl dat zo slecht is voor het milieu? Samen met de gemeente is de organisatie RoosendaalOnIce verantwoordelijk voor de jaarlijkse aanleg van de schaatsbaan.

“Schaatsbanen en duurzaamheid gaan niet hand in hand”, zegt Roel Snoek, mede-eigenaar van RoosendaalOnIce. Van de hoge uitstoot van de schaatsbaan is zowel de gemeente als Snoek zich bewust: ‘’Ik denk dat het schaatsgevoel van schaatsen op echt ijs niet kan tippen aan schaatsen op kunstijs.”

Sergeant verwacht dat er in de toekomst veel meer kunststofijsbanen zullen zijn. “Ik denk dat veel mensen wel een duurzamer alternatief willen, maar niet goed weten wat er al is”, vertelt hij. “Op verschillende plekken door Nederland liggen er al Glice banen en ik verwacht dat dit er in de toekomst steeds meer zullen worden.”