Turks vastgoed is in trek bij buitenlandse investeerders, zo stelt het Turkse equivalent van het CBS; TurkStat. Doordat de Lira flink in koers daalde, steeg afgelopen jaar de verkoop van vastgoed aan niet-turken met vijftig procent. Een buitenkansje volgens makelaars op de Turkse vastgoedmarkt.

Dat het goed gaat met de verkoop van vastgoed is te merken bij Esmeralda Sepers. Als eigenaresse van makelaarskantoor RealTurkey heeft ze niks te klagen. ‘’De meeste huizen die ik online zet zijn binnen een paar dagen wel verkocht. Dit heeft ook te maken met het Turkse systeem, daar worden de huizen aangeboden aan meerdere makelaarskantoren. Dan geldt het recht van wie het eerst komt, het eerst maalt.’’

Zo is de stijging van vijftig procent voornamelijk te danken aan de Iraniërs, Irakezen, Russen en Duitsers. Nederland staat niet eens bij de eerste twintig landen, maar dat het in trek is bij buitenlandse investeerders is een feit en ook vrij logisch te verklaren volgens de makelaar.
‘’De woningen in Turkije zijn in euro waardevast en laten soms zelfs een stijging in waarde zien. Er wordt vaak gekozen om de woning aan te schaffen in Lira’s omdat de wisselkoers zeer voordelig is.’’

De Lira keldert al enige tijd. Alleen dit jaar al is de Turkse Lira vijftig procent minder waard geworden. President Erdogan heeft onlangs de rentes op leningen verlaagd, terwijl het tegenovergestelde voor minder inflatie zorgt. Hierdoor wordt het voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk om te investeren in woningen in Turkije om deze vervolgens zelf te gaan verhuren.