De coronamaatregelen kunnen erg verschillen per vakantieland en veranderen ook regelmatig. Dit maakt de wintersport ingewikkelder dan ooit. Toch kiezen veel Nederlanders ervoor om de komende weken op wintersportvakantie te gaan.

Het hoogseizoen voor de wintersport is weer aangebroken, maar dit keer met veel meer geregel. Waar de gemiddelde wintersporter deze periode vooral bezig was met het inkopen van skispullen en een huisje in de Alpen boeken, moeten ze nu ook de coronamaatregelen van hun bestemming uitgebreid bestuderen. Toch vertrekken veel Nederlanders – mede dankzij de verlengde kerstvakanties voor de basisscholen – dit weekend al naar de Alpen.

Dat de regels per land kunnen verschillen en vaak veranderen, merkt ook Arjen de Graaf, woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). “Sinds vandaag moet je bijvoorbeeld een negatieve antigeentest laten zien om Italië binnen te komen”, vertelt hij. In Duitsland geldt juist een quarantaineplicht voor iedereen die niet gevaccineerd is, zelfs voor kinderen. De Graaf: “Sommige mensen worden er onrustiger van, maar we zien dat het grootste deel van de Nederlandse wintersporters toch voornemend is om te gaan.”

In de populairste wintersportlanden – Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië – gelden nog steeds de 3G-regels. Een negatieve test, herstelbewijs of vaccinatie is nodig om deze landen binnen te komen. Hoewel er soms extra eisen aan verbonden zijn, is de Nederlandse CoronaCheck-app vaak voldoende om in de skilift te komen. De Graaf, nu zelf ook op wintersportvakantie in de Franse Alpen, adviseert: “Boek niet te ver vooruit en houd rekening met annuleringen. Op korte termijn zijn de regels duidelijk, maar over twee maanden kan alles veranderen.”

Hoewel het après-skiën er nu even niet inzit, gaat de wintersport wel een mooi seizoen tegemoet. De Graaf: “De condities zijn goed en er ligt hartstikke veel sneeuw, zeker voor de tijd van het jaar. Als je gewoon je coronapaspoort hebt, dan gaat het allemaal vrij soepel.”

Ga je binnenkort op wintersportvakantie? Check de coronamaatregelen hier: